"TV Elmag nema gatare, već licencirane astrologe sa diplomom"

Na desetine domaćih i regionalnih televizija potpuno otvoreno pljačka lakovjerne ljude koji imaju velike probleme ili najveći, problem sa zdravljem
366 pregleda 38 komentar(a)
astrolozi, Foto: Zoran Đurić
astrolozi, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 03.11.2012. 18:46h

Agencija za elektronske medije upozorila je po drugi put televizije MBC i Elmag da emisije u kojima se pojavljuju razni “numerolozi” i astrolozi emituju isključivo od ponoći do šest ujutru, jer će, u protivnom, biti kažnjeni oduzimanjem odobranja za emotivanje programa na mjesec dana, saopšteno je “Vijestima” iz te agencije.

Kada je riječ o programima u kojima se vrača i proriče sudbina, te crnogorske televizije, uključujući i Montenu, ne zaostaju za regionalnim. Na to su skrenuli pažnju i iz NVO Građanska alijansa, tražeći od predsjednika Savjeta AEM Ranka Vujovića da se iniciraju izmjene zakona kako bi se ovakvi programi “iskorijenili sa naša medijske scene”.

Vujović juče nije odgovarao na pozive i SMS poruku “Vijesti”, a u Agenciji nam je rečeno da je regulator upozorio televizije MBC i Elmag.

Na sajtu Agencije nalaze se rješenja direktora Agencije u kojima piše da emiteri moraju usaglasiti emitovanje programa sa standardima propisanim u Zakonu, podzakonskim aktima Agencije i izdatom odborenju - dozvoli za emitovanje programa. To znači da su ovi programi namijenjeni isključivo odraslima i da mogu imati štetne uticaje i posljedice na maloljetnike, te da se zato mogu emitovati isključivo u okviru graničnog perioda od ponoći od šest ujutru.

Mala mi ide na ispit...

A kako izgledaju savjeti “numerologa” i “astrologa”, kao što su oni koji se javljaju na Elmagu, MBC-u i Monteni, novinar “Vijesti” pratio je nedavno na kablovskoj televiziji. Ko im vjeruje, ne mora da brine ako mu je, na primjer, krava pred teljenjem, ako kosmodisk i zglobeks više ne pomažu i muklo ih probada ispod lopatice, ako mala polaže neki preteški kolokvijum na ekonomiji, ako su u dilemi zbog čega ih zagleduje komšinica kojoj je baba bila vještica... Za sve postoji sigurno i učinkovito rješenje. Samo se uključi televizor, stupi u kontakt sa višim silama i susjednim dimenzijama i eto spasa.

U članu 146 Zakona o elektronskim medijima piše “Novčanom kaznom od 500 do 6.000 eura kazniće se za prekršaj pravno lice ako emituje programe koji zloupotrebljavaju lakovjernost gledalaca ili slušalaca”

Nakon par pokreta srednjim prstom po tastaturi laptopa, slijedi odgovor “mudrog vrača”. “Ovako, koliko ja vidim ona je ovo dobro spremila. Ne morate da brinete. Njoj je dato da završi visoke škole”, kaže Bane.

Voditeljka programa ushićeno dodaje da je Bane “završio visoke škole energije i bioenergije” i da njega treba razlikovati od neukih gatara. Bane skoromno preskače pohvale i pomalo ljutito kori: “Kad nema poziva, ja izgubim volju”.

Odmah zvoni telefon i drhtavi ženski glas kreće da postavi pitanje “prodajem jednu nekretninu...” ali Bane sve vidi pa mu ne treba nastavak pitanja.

“Znam. Je li poslovni prostor pored rijeke. Prodaćete to, ali nemojte počinjati biznis prije maja. Pošto vidim da imate velike finansijske probleme evo vam finansijski kod tri devetke, napišite ga na papir, stavite u novčanik i sve će biti gotovo. Doviđenje hvala”, prekraćuje Bane čije spasonosne savjete istovermeno prenose dvije televizije iz Srbije.

Plaćanje malim slovima

I tako u nedogled, nigdje kraja praznovjerju niti granice gluposti, a novčanik opusti dok u njega zatakneš spasonosni kod. Na ekranu malim slovima piše da minut telefonskog razgovora, valjda iz Švajcarske, košta 4,23 tamošnja franka. Lakovjerni pomisle da neće mnogo potrošiti jer davanje recepta za sreću traje kratko, obično nepun minut, ali čekanje na vezu sa velikim vračom potraje i tu se lakovjernoma skine sklap.

Zazivam elemente vatre, vode, zraka i zemlje. Zahvaljujem na blagostanju i novcu koji donose. Optuštam elemente. Slava budi elementima. Hvala što ste zvali

Na svako pitanje isti odgovor voditeljke.

“Zazivam elemente vatre, vode, zraka i zemlje. Zahvaljujem na blagostanju i novcu koji donose. Optuštam elemente. Slava budi elementima. Hvala što ste zvali”, kaže voditeljka.

Tako se na desetine domaćih i regionalnih televizija potpuno otvoreno pljačkaju lakovjerni ljudi koji imaju velike probleme ili najveći, problem sa zdravljem.

U Agenciji za elektronske medije (AEM) ranije su rekli “Vijestima” da treba razdvojiti zemaljsku i kablovsku televizija jer je kablovska stvar izbora i tu građanin odlučuje što će da gleda i šta će da plati.

U članu 146 Zakona o elektronskim medijima piše: “Novčanom kaznom od 500 do 6.000 eura kazniće se za prekršaj pravno lice ako emituje programe koji zloupotrebljavaju lakovjernost gledalaca ili slušalaca”.

Šundić: Kod nas nema gatara, to su astrolozi

U rješenju Agencije piše da je od televezija ranije traženo da se izjasne povodom prvog upozorenja Agencije da se ovi programi ne smiju emitovati izvan graničnog perioda. Iz Elmaga im je, kako piše u rješenju, odgovoreno “da su astrologija i numerologija naučne discipline koje se izučavaju na mnogim priznatim institucijama, pa samim tim ne vide problem u emitovanju sadržaja koje nauka prepoznaje”.

Na pitanje “Vijesti” da prokomentariše zahtjev Građanske alijanse da se zabrani emitovanje programa sa gatarama, direktor Elmaga Božidar Šundić je predložio aktivsti NVO da se obrati astrologu za savjet. On je kazao da ta talevizija “ne prikazuje gatare, već licencirane astrologe sa diplomom” i da će “u potpunosti poštovati odluku Agencije”.

Nino ne može da priča iz kafane

Vlasnik MBC televizije Nino Radulović nije bio raspoložen za priču na ovu temu.

"Trenutno sam u kafani, pa nijesam upoznat sa tom odlukom, ali naravno da ću poštovati, kao što je i red, svaku odluku nadležnih", kazao je Radulović. Na pitanje zašto se na njegovoj televiziji emituju programi sa gatarama, Radulović je kazao da nije profesionalno i da nije red da daje izjavu iz kafane.

Novinar je pokušao da pita kada će biti u prilici da odgovori na interesovanje “Vijesti”, ali ga je Radulović prekinuo riječima: ”Biću kad budem”, i prekinuo vezu.

Bonus video: