Rusima iz Crne Gore Italija opet uvodi vize

Procjenjuje se da je iz Crne Gore za Bari tokom posljednje dvije godine otišlo oko 8.000 Rusa
1 komentar(a)
Aerodrom Podgorica, Foto: Savo Prelević
Aerodrom Podgorica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.11.2012. 10:38h

Ruski državljani koji su proteklih godina imali mogućnost da iz Crne Gore posjećuju Italiju bez vize, od iduće godine to više neće moći, prenosi italijanski list La Republika u lokalnom izdanju za Bari.

Prema nezvaničnim informacijama, do odluke vlasti da ukinu izdavanje propusnica ruskim državljanima koji putuju iz Crne Gore, došlo je nakon što je četvoro ruskih državljana iskoristilo jednodnevnu propusnicu da bi se ilegalno zadržalo u Šengen zoni, ne vrativši se sa ostatkom grupe u Crnu Goru nakon uobičajene posjete bazilici Svetog Nikole.

Republika navodi da je Rusima koji se nalaze u Crnoj Gori do sada bilo omogućeno da posjećuju Bari bez vize, zahvaljujući sporazumu između "crnogorskog konzula u Bariju i jednog ruskog turoperatora, koji je omogućio dolazak kako crnogorskih, tako i ruskih državljana jednom sedmično, svakog utorka".

Poslanik italijanskog parlamenta, član Demokratske partije Dario Ginefra, smatra da ova odluka "oštećuje kako odnose sa Crnom Gorom, tako i ekonomske prilike grada Barija". On je uputio zahtjev za objašnjenje ovakve odluke ministarstvu unutrašnjih poslova Italije.

Ginefra smatra da je odluka granične policije da obustavi izdavanja jednodnevnih propusnica nema smisla ako se zaista radi o izolovanom slučaju "šačice Rusa očaranih zapadnjačkim životom", naspram hiljada turista koji su se regularno vratili u Crnu Goru. Rezultat je "još jedan, jaki udarac na lokalnu ekonomiju", zaključuje se u tekstu.

Procjenjuje se da je iz Crne Gore za Bari tokom posljednje dvije godine otišlo oko 8.000 Rusa. Republika navodi da doprinos ovih turista lokalnoj ekonomiji nije zanemarljiv, posebno imajući u vidu da se veći broj ruskih turista nakon obilaska bazilike Svetog Nikole zadržavao u šopingu.

Bonus video: