MCP: Odluke Evropskog suda se netačno tumače

"Začuđuje broj olakih i neodgovornih komentatora, koji ne samo da nijesu vidjeli i pročitali tužbeni zahtjev i spise predmeta, nego ni odluku Suda"
3 komentar(a)
amfilohije, Foto: Arhiva Vijesti
amfilohije, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 02.11.2012. 19:30h

Tumačenja nedavne odluke Evropskog suda u Strazburu, kojom je Crna Gora je dobila međunarodno-pravni spor po tužbi Srpske pravoslavne crkve (SPC), netačna su i zlonamjerna, ocijenjeno je na zajedničkoj sjednici pravnih savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) i Eparhije Budimljansko-Nikšićke.Kako je saopšteno nakon sjednice, kojoj su prisustvovali mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkopa budimljansko-nikšićki Joanikije, članovi pravnih savjeta razmatrali su aktuelna pravna pitanja iz oblasti odnosa Crkve i države Crne Gore.

"Članovi pravnih savjeta su konstatovali netačna i zlonamjerna tumačenja nedavne odluke Evropskog suda u predmetu spora oko odgovornosti Vlade Crne Gore zbog opstrukcije i neprimjenjivanja Zakona o pravednoj restituciji, koji je usvojila Skupština Crne Gore 2002. godine", kaže se u saopštenju dostavljenom agenciji MINA. Navodi se da je Odluka Evropskog suda od 9. oktobra u pojedinim medijima u Crnoj Gori, iz anticrkvenih razloga, prikazana kao navodni "gubitak prava SPC na sveukupnu imovinu, i kao osnov za uređenje odnosa između SPC i države”.

"Začuđuje broj olakih i neodgovornih komentatora, koji ne samo da nijesu vidjeli i pročitali tužbeni zahtjev i spise predmeta, nego ni odluku Suda. Takav neodgovoran pristup je, ne po prvi put, svjesno primijenjen kako bi javnost stekla pogrešan utisak i kako bi se stvarao prostor za nove nezakonite atake na Pravoslavnu crkvu, njen identitet, misiju, imovinu i dostojanstvo u Crnoj Gori", kaže se u saopštenju.

Bonus video: