Planinari šest godina čekaju dom na Bukumirskom jezeru

Amerikanci su čak obećali i novac, ali se do danas čeka zeleno svjetlo iz Glavnog grada
81 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 02.11.2012. 08:43h

Planinarski dom na Bukumirskom jezeru ostao je samo mrtvo slovo na papiru, jer iz Glavnog grada već šest godina odbijaju da daju neophodnu dozvolu.

Još u avgustu 2006. godine, planinarski klub ”Gorica”, u saradnji sa USAID-om, pokrenuo je inicijativu u Skupštini Glavnog grada za izgradnju planinarskog doma u blizini Bukumirskog jezera.

Iz USAID-a su čak obećali i novac, ali se do danas čeka zeleno svjetlo iz Glavnog grada.

Predsjednik PK “Gorica” Aco Đurašković ocijenio je da je sramota što u opštini sa tako lijepim planinama nema planinarskog doma.

On je rekao da su imali pripremljen projekat doma i svih infrastrukturnih sadržaja, samo je nedostajala potvrda opštine o korišćenju prostora. Planirani planinarski dom trebalo je da koriste svi planinarski klubovi, a opština bi bila vlasnik.

Iz USAID-a su čak obećali i novac, ali se do danas čeka zeleno svjetlo iz Glavnog grada

Đurašković je istakao da su svu potrebnu dokumentaciju dostavili tadašnjem menadžeru Glavnog grada Pavlu Raduloviću, ali da je tek prije tri godine tadašnji potpredsjednik opštine Mirko Nilević izašao na teren.

”Dopala mu se lokacija i imao je samo riječi hvale za projekat, međutim, do danas nema ništa od njegove realizacije. Nedostajao nam je samo taj dokument, ne znam zbog čega ga nijesmo dobili, pretpostavljam da je ekonomska kriza uticala i na taj segment. Svejedno, sramota je i nedopustivo da u našoj opštini nemamo planinarski dom, a imamo tako lijepe planine”, smatra Đurašković.

On je pojasnio da je planirano da se dom, sa 30-ak ležaja, gradi iznad Bukumirskog jezera.

“Parcela od oko hiljadu metara kvadratnih nalazila se iznad Bukumirskog jezera, blizu puta, a opet daleko od jezera. Planirano je da dom ima sprat i potkrovlje u kojem bi smjestili oko 30 ležajeva. Od američke organizacije bi dobili 50-60 hiljada dolara, dobili smo sve potrebne saglasnosti, samo je još bila potrebna odluka opštine kojom bi potvrdili pravo na korišćenje”, kazao je Đurašković.

Galerija

Bonus video: