Upozorenje Pinku i Prvoj zbog neprimjerenih emisija

Pomoćnik direktora za monitoring u Agenciji, Momčilo Stojanović, kazao je da nijesu našli elemente za pokretanje postupaka
104 pregleda 6 komentar(a)
Momčilo Stojanović, Foto: Boris Pejović
Momčilo Stojanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.11.2012. 12:51h

Agencija za elektronske medije neće pokretati postupke protiv TV Pink zbog emisije “Preljubnici” i TV Prva zbog emisije “Porodične tajne”, ali će upozoriti emitere da sadržaj jasno označe kao nepreporučljiv za određene uzraste.

Pomoćnik direktora za monitoring u Agenciji, Momčilo Stojanović, kazao je da nijesu našli elemente za pokretanje postupaka, ali da će zatražiti od emitera da upozoravaju gledaoce na mogući neprimjeren sadržaj.

Savjet Radio-difuzne agencije Srbije pokrenuo je krajem prošle sedmice postupke za izricanje mjera televizijama Hepi zbog emisije „Luda kuća“, Pink zbog emisije „Preljubnici“, kao i Prvoj, zbog emisije „Porodične tajne“, a razlog je, kako prenose srpski mediji, šund.

Emiteri su, ipak, obavezni da određene sadržaje jasno označe kao neprimjerene

Kako je saopšteno , veliki broj gledalaca se žalio na navedene sadržaje, što je izazvalo reakciju Savjeta Radio-difuzne agencije. Kao rezultat postupka, televizijama je naloženo da pomenute emisije jasno označe kao igrane programe, da gledaoci ne bi bili dovedeni u zabludu.

Neprikladno za određene uzraste

Dalje obavezni su da prekriju psovke i uvrede, kao i da emisije označe kao neprikladne za određene uzraste. Crnogorsko zakonodavstvo ne poznaje pojam “kiča i šunda” u medijima. To ne poznaje Pravilnik o programskim standardima u elektronskim medijima, ali ni Zakon o elektronskim medijima.

Emiteri su, ipak, obavezni da određene sadržaje jasno označe kao neprimjerene.

U zakonu se kao zabranjeni navode sadržaji koji ugrožavaju ustavni poredak i nacionalnu bezbjednost

“Emiter je dužan da objavi zvučno i vizuelno upozorenje za programske sadržaje kojima se može ugroziti fizički, zdravstveni, moralni, mentalni, intelektualni, emotivni i socijalni razvoj maloljetnika i takve programe jasno označi vizuelnim simbolom tokom čitavog trajanja i emituje te programske sadržaje u vrijeme i na način za koji je najmanje vjerovatno da će ga maloljetnici u uobičajenim okolnostima čuti ili vidjeti”, piše u Zakonu.

Zabranjeno je emitovanje programa koji sadrže pornografiju ili čiji sadržaji ističu i podržavaju nasilje, narkomaniju ili druge vidove kriminalnog ponašanja, kao i programe koji zloupotrebljavaju lakovjernost gledalaca ili slušalaca.

U zakonu se kao zabranjeni navode sadržaji koji ugrožavaju ustavni poredak i nacionalnu bezbjednost, oni koji podstiču, omogućavaju podsticanje ili šire mržnju ili diskriminaciju po raznim osnovama.

Dalje, zabranjeno je objavljivanje informacije kojom se otkriva identitet maloljetnika uključenog u slučajeve bilo kojeg oblika nasilja, bez obzira na to da li je svjedok, žrtva ili izvršilac, niti iznositi pojedinosti iz porodičnih odnosa i privatnog života djeteta.

Bonus video: