Bolje nego u šatorima: Suvi i sigurni i kada kiša pada

Ističu da krovovi ne prokišnjavaju, da kontejnere vjetar ne može da sruši kao šatore
1 komentar(a)
Ažurirano: 01.11.2012. 19:27h

Stanovnici izbjegličkog kampa na Koniku uglavnom su zadovoljni uslovima za život u kontejnerima, opremljenim frižiderima, malim električnim šporetima, radijatorima i vitrinama za garderobu i posuđe.

Ističu da krovovi ne prokišnjavaju, da kontejnere vjetar ne može da sruši kao šatore.

Žale se što još nemaju struju u svojim novim stanovima, a najviše što u kontejnerima nema toaleta.

„Kontejneri su dobro rješenje i u njima je mnogo bolje i bezbjednije nego u šatorima i ranije u barakama u kojima smo bili do izbijanja požara... Dobili smo i najosnovnije stvari za pokućstvo, a problem što još nijesmo priključeni na struju, ali i to će biti regulisano ovih dana”.

„Naravno da kompletna situacija nije najbolja i da uvijek može više i bolje, jer nemamo krevete, kupatila i toalete, ali je svakako bolje nego proteklih mjeseci”, rekao je “Vijestima” Sejtim Smaili, raseljenik iz Peći, koji je prije tri dana uselio u jedan od postavljenih kontejnera na Koniku.

Više od 30 porodica koji su u ljetošnjem požaru ostali bez krova nad glavom uselilo je u kontejnere.

Planirano je da se postavi više od 200 kontejnera, uključujući i one u kojima će biti ambulanta i kancelarija Crvenog krsta...

Stola Abedin iz Peći, međutim, nije zadovoljan uslovima za život u kontejneru.

“Dobili smo vitrine koje nemaju vrata i garderoba će nam biti puna prašine. Šporet i frižider su mali, kako mislite da na šporetu sa dva kola i rernom kuvamo jelo za sedam članova porodice? Pričalo se da ćemo imati kupatilo i toalete, a toga u kontejnerima nema”.

“Kako mislite da održavamo ličnu higijenu u kontejnerima? Nemamo ni krevete, nema dovoljno prostora ni da postavimo dušeke na kojima spavamo. Nas ovdje ima više od 800, a imamo samo 20-tak česmi za vodu”, kazao je Abedin.

Ilijer Krasnići, međutim, smatra da su, useljenjem u kontejnere, znatno poboljšani uslovi za život. On je uselio u utorak i tvrdi da je puno bolje nego u šatoru.

“Kontejneri su bezbjedniji i kad pada kiša i snijeg, ili duva vjetar, a imamo i ključeve pa možemo i da ih zaključamo. Još samo da dođe struja, pa će uslovi za život biti sasvim podnošljivi”, rekao je Krasnići.

Predsjednik Operativnog tima za izbjeglički kamp Željko Šofranac prekjuče je kazao da će kontejnere parcijalno priključivati na električnu mrežu.

Komtejner kao vila

Stanovnici kampa koji još žive u šatorima jedva čekaju da usele u kontejnere. Za Merveta Azemija kontejner je luksuzna vila u odnosu na šator.

“Ne možemo više da izdržimo u šatorima. Ljetos je bilo jako vruće, sada je problem što često pada kiša, pa se napune vode i nijesu nimalo bezbjedni. Kad duva vjetar, strahujem da će se šator srušiti i da ćemo ostati bez krova nad glavom na kiši. Jedva čekam da uđemo u naš kontejner, jer su mnogo bezbjedniji od šatora”, kazao je Azemi.

Galerija

Bonus video: