"Krug života" novi zaštitnik pacijenata

Predsjednik organizacije Dejan Cvijanović, objašnjava da je NVO logičan pravni nasljednik grupe građana
371 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 01.11.2012. 19:01h

Crnogorski pacijenti ubuduće će imati i formalno-pravnu podršku u nevladinom sektoru, u vidu organizacije Centar za zaštitu prava pacijenta i monitoring zdravstrvenog sistema “Krug Život”. Ta NVO osnovana je 12. septembra, a do sada u Crnoj Gori nije postojalo udruženje koje se na sveobuhvatan način bavilo zaštitom prava pacijenata.

Predsjednik organizacije Dejan Cvijanović, objašnjava da je NVO logičan pravni nasljednik grupe građana, okupljenih oko pet porodica, koje su proteklih mjeseci ukazivale javnosti na propuste ljekara.

“U jednom trenutku se osjetila potreba da se sve to uobliči u neku NVO, i da djelujemo kroz sistem kao pravni subjekat.

Trenutno čekamo da nam se odobre sredstva od donatora, ali planiramo da radimo pravno savjetovalište za pacijente, a akcenat će biti na zaštiti osoba sa invaliditetom”, kazao je Cvijanović “Vijestima”.

On naglašava da pacijenti u Crnoj Gori nijesu dovoljno upoznati sa svojim pravima, te ta NVO ima ambiciozne planove da takvo stanje promijeni: “Planiramo da ih upoznamo kroz niz akcija, kao što je štampanje i dijeljenje flajera, gdje će biti osnovna prava pacijenata, kao i obaveze medicinskog osoblja. Tu će biti ono osnovno što pacijent treba da zna”.

Planiraju i kampanje za donaciju organa, intenzivan razvoj vantjelesne oplodnje, učešće u promjeni zakonske regulative...

“Podnijećemo i zahtjeve za prijeme u upravne odbore zdravstvenih ustanova, na što imamo pravo”, najavio je on.

Cvijanović je kazao da u budućnosti planiraju da prošire NVO i na region, budući da, kako je kazao, sličnih organizacija nema u susjednim državama.

“Prostora u crnogorskom društvu ima za ovakvu organizaciju, budući da do sada pacijenti nijesu bili nikako zaštićeni.

Zaštitnici prava pacijenata koji postoje u ustanovama nijesu slobodni u svom odlučivanju, budući da ih imenuje uprava”, kazao je on.

Porodice Cvijanović, Šoć, Vuković-Butorović, Fetić i Marković prisutne su u javnosti već nekoliko mjeseci. One sumnjiče ljekare da su nesavjesnim postupanjem doprinijeli smrtnim ishodima njihovih članova. Odnedavno se grupi priključila i porodica Šahmanović.

Sjedište organizacije je u Ulici Đečevića, broj 7, u Podgorici, a broj telefona na koji pacijenti mogu stupiti u kontakt sa članovima NVO je 068461921.

Zaštitnici prava pacijenata koji postoje u ustanovama nijesu slobodni u svom odlučivanju, budući da ih imenuje uprava, kazao je Cvijanović

Pružićemo ruku svima koji žele da se stanje u zdravstvu popravi

Cvijanović ističe da su zadovoljni postignutim do sada, budući da su za kratko vrijeme postali prepoznatljivi u javnosti kao zastupnici prava pacijenata: “Očekujemo da će nam se obratiti i druge porodice koje su imale priče slične našima, i mi ćemo kroz pravno savjetovalište davati informacije, kako bi unutar sistema dovodili do bolje zaštite prava pacijenata”.

Prva sljedeća akcija je, kako je kazao, okupljanje ispred Ministarstva zdravlja, gdje će od ministra dr Miodraga Radunovića zatražiti da reaguje u slučaju da ljekari protiv kojih se vodi krivični postupak budu sakcionisani.

Plan je i da u budućnosti otvore fondaciju, zajedno sa međunarodnom organizacijom Ljekarima bez granica, iz koje bi se finansirale specijalizacije mladih i perspektivnih ljekara.

“I dalje ćemo biti pokrovitelji stalnih akcija oštećenih porodica do sudskog epiloga, a sa druge strane, pružićemo ruku saradnje nadležnim u Ministarstvu zdravlja i drugim institucijama, koje su spremne da poboljšaju zdravstveni sistem u Crnoj Goru”, najavio je Cvijanović.

Galerija

Bonus video: