Udruženje Roditelji: Potpišite i vi za hitnu gradnju novih vrtića

Volonteri će u četvrtak i petak poslijepodne i u subotu prije podne biti u tržnom centru Mall of Montenegro, a u subotu poslijepodne u Delti
94 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.10.2012. 16:14h

Volonteri udruženja Roditelji od sjutra će u Podgorici prikupljati potpise za peticiju kojom se traži hitna gradnja novih vrtića, ili dogradnju postojećih, u svim opštinama u Crnoj Gori gdje postoji problem prebukiranosti.

Iz Udruženja su saopštili da su iskoristili mogućnost podnošenje elektronske peticije Ministarstvu prosvjete, koja je dio novog Vladinog servisa Glas građana, ali su, zbog malog broja prikupljenih potpisa, odlučili da animiraju građane i u direktnom kontaktu od njih zatraže da potpišu peticiju.

Do sada je, kako su pojasnili, elektronsku peticiju potpisalo 900 građana, a potrebno je prikupiti ukupno šest hiljada do 11. decembra, kako bi Vlada razmatrala predlog Udruženja da se hitno izgrade novi vrtići u Podgorici, Baru, Bijelom Polju, Tivtu i drugim opštinama gdje je prebukiranost evidentna.

„O tome koliko je nezdrav boravak djece u takvim uslovima nedavno je upozorio i Instiut za javno zdravlje, iz kojeg su i zvanično saopštili da je prebukiranost podgoričkih vrtića uzrok sanitarno-higijenskih problema koji ugrožavaju zdravlje djece“, kazali su iz Udruženja

„Predstavnici Udruženja će do kraja ove sedmice prikupljati potpise u Podgorici, u tržnim centrima Mall of Montenegro i Delta City, a početkom naredne objavićemo plan za naredni period.

Volonteri će u četvrtak i petak poslijepodne i u subotu prije podne biti u tržnom centru Mall of Montenegro, a u subotu poslijepodne u Delti“, kaže se u saopštenju.

Iz Udruženja Roditelji podsjećaju da su nekoliko puta pozivali nadležne da počnu da rješavaju taj problem koji postoji godinama, i koji je sve kompleksniji s obzirom na to da se broj djece u grupama iz godine u godinu povećava.

Rješavanje problema je, kako navode, djelimično počelo – zakupom novih prostorija, ali je broj djece toliko veliki da samo gradnja novih vrtića može biti adekvatno rješenje.

„O tome koliko je nezdrav boravak djece u takvim uslovima nedavno je upozorio i Instiut za javno zdravlje, iz kojeg su i zvanično saopštili da je prebukiranost podgoričkih vrtića uzrok sanitarno-higijenskih problema koji ugrožavaju zdravlje djece“, kazali su iz Udruženja.

Prema njihovim riječima, na problem prebukiranosti ukazao i Ombudsman koji je konstatovao da su kapaciteti predškolskih ustanova u Crnoj Gori preopterećeni, i da prostor u kojem borave djeca ne odgovara propisanim standardima u pogledu površine.

„Zbog toga je ta institucija preporučila Ministarstvu, između ostalog, da preduzme radnje i mjere na stvaranju uslova za povećanje prostornih kapaciteta predškolskih ustanova prema utvrđenim standardima“, kaže se u saopštenju Udruženja.

Bonus video: