Čarapić zadovoljna jednogodišnjim rezultatima

Ona je navela da je istraga u nadležnosti viših državnih tužilaštava trajala prosječno 32, a u nadležnosti osnovnih državnih tužilaštava 29 dana
7 komentar(a)
Ažurirano: 31.10.2012. 16:41h

Jednogodišnja analiza rezultata ostvarenih u nadležnosti viših i osnovnih državnih tužilaštava pokazuje da je u efikasnom postupku izviđaja i tužilačke istrage optuženo oko 4.000 osoba, kazala je vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić na proslavi Dana državnih tužilaca Crne Gore, koji su organizovani u "Maestralu".

Ona je navela da je istraga u nadležnosti viših državnih tužilaštava trajala prosječno 32, a u nadležnosti osnovnih državnih tužilaštava 29 dana.

„Zanemarljiv je broj optužnica podignutih poslije sprovedene istrage koje su u postupku sudske kontrole vraćene radi otklanjanja grešaka ili dopune. Gotovo 50 odstopodignutih optužnih akata već je prvostepeno riješeno i to osudjujućom presudom u procentu od 92,78 odsto“.

„Naša statistika kaže da je od toga potvrđeno oko 80 odsto prvostepenih odluka koje su višestepeni sudovi ispitivali po žalbama.. Rezultati ostvareni u radu Odjeljenja specijalizovanog za slučajeve organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina kroz postupke pokrenute zbog koruptivnih krivičnih djela protiv odgovornih osoba u republičkim i opštinskim organima vlasti, policiji, sudstvu, zdravstvu i inspekcijskim službama, ugrađeni su u rezultat koji je država Crna Gora ostvarila nedavno, dobijanjem odluke o otvaranju pristupnih pregovora“, na istakla je Čarapić.

Ona je navela da još uvijek sva državna tužilaštva u Crnoj Gori nemaju potrebne uslove za rad.

„Kompliment koji nam se često zna uručiti da smo jedna od najskromnijih budžetskih jedinica, ubuduće nas neće zadovoljavati. Molićemo, da ne kažem i tražiti, da se ovaj veliki problem počne rješavati, po prioritetima koji su Vladi takođe predočeni“, kazala je Čarapić ukazujući na neriješena stambena pitanja zaposlenih u tužilaštvima.

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde i ljudskih prava Duško Marković naglaiso je da je neophodno da postoji društevni ambijent u kojem postoji povjerenje u institucije I ambijent u kojem se zakoni primjenjuju jednako za sve.

“Ovdje u prvom redu mislim na one koji optužuju I sude mimo institucija i bez dokaza ugrožavajući elemntarna pravna načela. Mi nećemo težiti državi u kojoj će se vršiti progon iz političkih i drugih interesa već na osnovu dokaza i u zakonitom postupku“.

“Svjesni smo da svaka policijska ili pravosudna akcija nije uspješna bez javne podrške. Javne podrške nema bez slobodnih i aktivnih medija I to je krug u kojem se svi mi danas krećemo”

“Cilj nam je stvaranje ambijenta u kojem će tužilaštvo da goni, sud da sudi, a drugi da poštuju autoritet i rad pravosudnih oragna. Tek u takvom ambijentu rasterećenom od nelegitimnog pritiska možemo očekivati prave rezultate i objektivno evaluirati rad tužilaštava i pravosuđa uopšte”, kazao je Marković i dodao da u kontekstu potrebe za reoragnizacijom pravosudne mreže ozbiljno razmišljaju o formiranju specijalnog tužilaštva za borbu protiv oragnizovanog kriminla i korupcije.

Ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović istakao je da je snaga pravnog poretka je u snazi pravosudnog sistema, a nezavisnost pravosuđa predstavlja preduslov vladavine prava.

“Svjesni smo da svaka policijska ili pravosudna akcija nije uspješna bez javne podrške. Javne podrške nema bez slobodnih i aktivnih medija I to je krug u kojem se svi mi danas krećemo”, zaključio je Brajović.

Marković: Neka košta ali oduzimaćeno imovinu

“Ovih dana čujemo i prigovore koliko košta održavanje privremeno oduzete imovine stečene kriminalom, a nedavno je bilo i prigovora zašto ne oduzimamo takvu imovinu. Kažem odavde - neka košta. Jer ključni interes je da ona nije u funkciji kriminala i zla koje on nosi sa sobom. Političari bi rekli borba protiv kriminala i korupcije nema cijenu”, kazao je ministar pravde Marković.

Galerija

Bonus video: