Kolašin: Revolt u Opštini zbog smanjenja plata i nepotizma

"Svaki od njih ima svoj kabinet, sekretaricu, i ne zna se broj savjetnika"
61 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 31.10.2012. 19:23h

Predsjedniku Opštine Darku Brajuškoviću, trojici potpredsjednika, rukovodiocima opštinskih službi i glavnoj adminstraktorki Marti Šćepanović, juče je izvršni odbor sindikalne organizacije poslao zahtjev za obustavu primjene odluke o utvrđivanju liste koeficijenata za zvanje zaposlenih u opštinskoj administraciji.

Predsjednik IO Ljubo Milikić potvrdio je za „Vijesti“ da je sa kolegama potpisao taj dopis, ali da njegovu sadržinu, za sada, odnosno „dok ne dobiju odgovore nadležnih“, neće objelodanjivati.

Prema nezvaničnim informacijama, članovi IO juče su, ipak, davali izjave koje se odnose na sadržaj pisma, ali samo pojedinim novinarima. „Vijesti“ su tri stranice, na kojima su sindikalci uglavnom kritikovali rad aktuelnog opštinskog rukovodstva, imale na uvid u jednoj od službi lokalne uprave.

"Nova odluka bi dovela većinu zaposlenih radnika u stanje socijalne potrebe, dok funkcioneri ne bi osjetili teret smanjenja ličnih dohodaka jer, kako reče sekretar za privredu i finansije Luka Medenica, oni su zaštićeni zakonom"

Iz Sindikata nijesu željeli da objasne zbog čega se zvanično upućen dopis krije od pojedinih novinara, niti zbog čega optužbe iznesene u pismu do sada nijesu javno saopštavali.

Predmet tog zahtjeva sindikata je, kako se navodi, priprema odluka predsjednika Opštine Darka Brajuškovića. Tim aktom bi, kako tvrdi IO u dopisu, „došlo do ponovnog drastičnog smanjenja ličnih dohodaka zaposlenih sa najnižim primanjima u organima lokalne uprave i Službe zaštite i spasavanja”.

U dopisu sindikalaca navodi se da je polovinom 2011. godine došlo do osjetnog umanjenja ličnih dohodaka, više od 36 procenata, prvenstveno zaposlenima sa najnižim primanjima.

„Nova odluka bi dovela većinu zaposlenih radnika u stanje socijalne potrebe, dok funkcioneri ne bi osjetili teret smanjenja ličnih dohodaka jer, kako reče sekretar za privredu i finansije Luka Medenica, oni su zaštićeni zakonom.

Podsjećam da se u julu navršila godina dana od sastanka u kabinetu predsjednika Opštine, povodom tada aktulenog, štrajka glađu članova sindikalne organizacije, na kojem je usvojen i potpisan protokol od deset tačaka o načinu rješavanja zahtjeva za isplatu ličnih dohodaka i drugih primanja“, istakli su članovi IO.

Oni su podsjetili opštinsko rukovodstvo da je tačkom pet tog protokola predviđena racionalizacija i optimalizacija zaposlenih u lokalnoj upravi, „što je prediviđalo donošenje novog akta o sistematizaciji i nakon tog otpuštanja utvrđenog viška radnika, uz primjeren socijalni program, lične dohotke vratiti na pređašnji nivo“.

Sindikalci tvrde i da se nije ništa nabolje promijenilo kada je riječ o upotrebi službenih vozila, a da, kako kažu, u lokalnoj upravi vlada nepotizam.

„Pitanje dosljedne primjene pravilnika o upotrebi službenih vozila nije završeno iz razloga nepotizma, što znači da je nastavljeno sa pređašnjom praksom. Funkcioneri se ne mogu odreći upotrebe službenih vozila za privatne svrhe.

Pismo puno kritika na račun rukovodilaca u Opštini: Dopis sindikata

Oni će se sami prepoznati“, piše u dopisu koji je potpisalo pet članova IO, predsjednik Ljubo Milikić, Tatjana Grujić, Milidrag Bulatović, Vuksan Popović i Milica Ilinčić.

Čelnim ljudima sindikata zaposlenih u opštinskoj administraciji smeta i što, kako kažu, „Brajušković sam sebe vozi službenim vozilom, što do sada nije radio nijedan njegov prethodnik“.

Prema tvrdnjama IO, u “podrumu Opštine trune više od trideset službenih vozila, od kojih su do sada vraćena dva, jer lizing nije otplaćivan na vrijeme“.

Predstavnici sindikata zaposlenih u lokalnoj upravi i službi zaštite i spasavanja štrajkovali su nekoliko dana prije 14 mjeseci. Štrajk je zamrznut nakon potpisivanja protokola sa opštinskim rukovodstvom, kojim se garantovalo udovoljenje njihovim mnogobrojnim zahtjevima.

Predsjednik kolašinske Opštine Darko Brajuškoić i potpredsjednik Đorđe Živković juče nijesu bili dostupni za novinare.

Informacije o uštedama netačne

Članovi IO tvrde da informacije o uštedama u budžetu tokom minule godine nijesu tačne i da broj zaposlenih u JU Centar za kulturu i JP „Komunalno“ nije smanjen, uprkos isplaćenim otpremninama iz sredstava budžeta Opštine.

„Otpremnine su isplaćivane čak i onima kojima nijesu pripadale ni po kojem osnovu, pa su isplaćivane i fiktivno zaposlenim radnicima.

Za takvo ponašanje odgovornih trebalo bi i da se zainteresuje javno tužilaštvo“, napisali su članovi IO.

Primaju platu, a ne dolaze na posao

Predstavnici sindikata su napisali i da „svako jutro u Opštini osvane neki novi službenik“ i zamjerili Brajuškoviću što je “na mjesto savjetnika za turizam zaposlio svog kuma“

Predstavnici sindikata su napisali i da „svako jutro u Opštini osvane neki novi službenik“ i zamjerili Brajuškoviću što je “na mjesto savjetnika za turizam zaposlio svog kuma“.

„Sudeći prema Brajuškovićevoj odluci, Opština Kolašin je konstituisana radi određenog kruga uvezano-povlaštenih funkcionera koji nemaju jedinstvenu podršku čak ni u svojim partijama.

Svaki od njih ima svoj kabinet, sekretaricu, i ne zna se broj savjetnika.

Pojedini koriste i po dvije kancelarije, a da pri tom nijesu na posao bili prisutni ni jedan jedini dan u toku prošle godine (potpredsjednik Dragomir Dulović), a primaju ne tako male lične dohotke.

Mnogi od njih imaju i svoj privatni biznis, a opštinske funkcije im služe kao paravan za ostvarivanje političkih ambicija i uvećanje ličnog kapitala“, ističe IO u pismu čelnim ljudima kolašinske Opštine.

IO traži preispitivanje odluke o utvrđivanju liste koeficijenta za zvanje zaposlenih u opštinskoj administraciji, protiv koje će se, kako su rekli, boriti svim zakonom predviđenim sredstvima.

Galerija

Bonus video: