DRI: Numanović misterioznim radnim grupama dao 41.700 eura

Ispostavilo se da je ministarstvo plaćalo putovanja osobama koje nijesu zaposlene u ministarstvu, da su nepravilno obračunavate dnevnice za službena putovanja
0 komentar(a)
Suad Numanović, Foto: Savo Prelević
Suad Numanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.10.2012. 17:27h

Državna revizorska institucija (DRI) utvrdila je da je Ministarstvo rada i socijalnog staranja, kojim rukovodi Suad Numanović, prošle godine nenamjenski trošilo novac sa određenih budžetskih stavki, da su odstupali od zakonskih propisa kod dokumentovanja i pravdanja izdataka, da proces javnih nabavki nije bio transparentan i ekonomičan...

Ustanovljeno je i da su preusmjeravali novac mimo propisa i da o tome nijesu dali revizorima detaljnu dokumentaciju, da su centri za socijalni rad u finansijskim izvještajima iskazivali više priliva nego što to pokazuje glavna knjiga trezora.

Zbog toga je DRI tom Vladinom resporu dao uslovno pozitivno mišljenje. Revizija je pokazala da je ministarstvo kroz preusmjeravanje novca istovremeno uvećalo izdatke za 6,8 miliona eura i smanjilo iste za 1,9 miliona eura. Revizorima nije data detaljna dokumentacija o tim preusmjeravanjima.

Revizija je pokazala da je ministarstvo kroz preusmjeravanje novca istovremeno uvećalo izdatke za 6,8 miliona eura i smanjilo iste za 1,9 miliona eura. Revizorima nije data detaljna dokumentacija o tim preusmjeravanjima

Državni revizori su otkrili da je 41,7 hiljada eura evidentirano za isplatu članovima radnih grupa, ali da spiskovi nemaju rješenja o njihovom formiranju i visini naknade, zbog čega nijesu valjan dokaz za pravdanje tih izdataka.

Ispostavilo se da je ministarstvo plaćalo putovanja osobama koje nijesu zaposlene u ministarstvu, da su nepravilno obračunavate dnevnice za službena putovanja.

Kada su u pitanju centri za socijalni rad , utvrđeno je da imaju otvorene račune kod komercijalnih banka na kojima je na početku izvještajnog perioda bilo 272,2 hiljade eura, a na kraju izvještajnog perioda 88,9 hiljada. Podaci o tom novcu nijesu iskazani u finansijskim izvještajima kod svih centara.

Utvrđeno je da svi centri nijesu dostavili kvartalne finansijske izvještaje, da je sedam od 10 centara dostavilo godišnji izvještaj, dok su ostali dostavili nekompletne izvještaje.

Centri su prijavili priliv od 304,5 hiljada eura, što je za 1,05 odsto više od onoga što je prenijeto iz budžeta, a taj novac se nije mogao u njihovim finansijskim izvještajima identifikovati zbog neadekvatnog prezentovanja dokumetacije, izuzev kod centara u Pljevljima i Žabljaku.

Finansijski izvještaji centara, kada su u pitanju prilivi, ne poklapaju se sa podacima iz Glavne knjige trezora.

Ministarstvo nije moglo da dokumentuje ni iskazane obaveze na bruto zarade i doprinose od 17,9 hiljada eura, pa su revizori tražili podatke od Poreske uprave koji se nijesu poklopili sa podacima ministarstva.

Fitosanitarna uprava plaća lažni zakup

DRI je otkrila i da je Fitosanitarna uprava isplaćivala zarade zaposlenima u neto iznosima, bez obračunatih doprinosa za socijalno osiguranje

DRI je otkrila i da je Fitosanitarna uprava isplaćivala zarade zaposlenima u neto iznosima, bez obračunatih doprinosa za socijalno osiguranje.

Uz to, angažovala je osobe po osnovu ugovora o djelu za obavljanje poslova koji spadaju u djelatnost poslodavca, a prema Zakonu o radu takav ugovor moguće je sklopiti samo za poslove koji su van te djelatnosti i sa utvrđenim rokovima.

DRI je utvrdila da je zakup poslovnog prostora Uprava platila za period u kojem ga nije koristila, da su manja plaćanja obavljena avansno, da prijem robe ne prati validna dokumentacija koja potvrđuje da je roba isporučena.

Pronađeni su i nedostaci u sprovođenju tendera, pa su zapisnici o otvaranju ponuda sačinjeni prije isteka roka od tri dana od otvaranja, prijevremeno su sklapani ugovori o nabavci, a ukupna vrijednost malih nabavki direktnim pregovorima prevazilazila je 10 odsto realizovanog budžeta za javne nabavke.

Bonus video: