SNP upozorava: Plan razvoja Podgorice put ka kreditnom ropstvu

U vladajućem DPS-u, pak, smatraju da će Podgorica do 2017. godine biti bogatija, između ostalog, za sedam vrtića, pet osnovnih škola, četiri srednje...
82 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 31.10.2012. 16:30h

Predstavnici opozicije u parlamentu Glavnog grada smatraju da je Strateški plan razvoja Podgorice do 2017. godine nerealan i da predstavlja marketinški potez vlasti i bacanje prašine u oči građanima pred lokalne izbore, koji će se održati za dvije godine.

U vladajućem DPS-u, pak, smatraju da će Podgorica do 2017. godine biti bogatija, između ostalog, za sedam vrtića, pet osnovnih škola, četiri srednje, novi dom zdravlja i opštu bolnicu u Maslinama...

Predsjednik odborničkog kluba SNP-a Vladimir Vujović smatra da je Plan trebalo da ima predviđena finansijska sredstva koja prate njegovu dinamiku.

Planiraju novu gimnaziju, dom, duvanski, bolnicu - ako ih kriza ne zaustavi >>>

On je istakao da bi se prostom računicom iznosa budžeta koji se planira početkom godine, rebalansiranog i kapitalnog budžeta, došlo do cifara koje pokazuju da je plan narealan.

“Koja su to sredstva koja garantuju da će biti urađeno ono što je planirano? Glavni grad je do besvijesti zadužen i od postojećih sredstava vraća kredite. To bi bilo neko novo zaduženje, koje bi Podgoricu dovelo u kreditno ropstvo. Da su kreditna zaduženja na nuli, i tada bi ostvarenje planiranih projekata bilo nerealno”, ocijenio je Vujović.

On je istakao da nije moguće predvidjeti da li planirani projekti mogu biti realizovani kroz privatno-javno partnerstvo, ali smatra da je svako takvo partnerstvo do sada išlo na štetu Glavnog grada, a u korist moćnih pojedinaca.

Šef kluba odbornika Nove Goran Radonjić smatra da je osnovni problem sa Strateškim planom razvoja Podgorice, “iz koga proizilaze svi ostali“, u tome što se nije imalo u vidu ni kome se piše, ni zašto se taj plan uopšte donosi.

“Cilj Strateškog plana treba da bude da se podmire potrebe i unaprijedi kvalitet života građana, a ne da posluži za marketing onoga koji trenutno vrši vlast. Iako je u izradu plana uključeno mnogo ljudi, metodologija koja je izabrana ili možda nametnuta, dovela je do rezultata koji na mnogim mjestima više liči na predizborni program nego na ozbiljnu strategiju“, ocijenio je Radonjić.

Predsjednik kluba odbornika DPS-a u Skupštini Glavnog grada Momčilo Vujošević, međutim, uvjeren je da će planirani projekti biti realizovani, jer su u izradi Strategije “ispoštovani svi relevantni faktori, zasnovani na objektivnim pokazateljima”.

On smatra da svaki planski dokument koji se bavi razvojem “tako složenog društvenog organizma kao što je Glavni grad” ne može predvidjeti sve činjenice i okolnosti koje se mogu pojaviti tokom petogodišnjeg razdoblja, jer se mnogo toga što se dešava u životu grada ne može do kraja predvidjeti.

„Ovako, on predstavlja puko zadovoljenje forme i nagovještaj da će se naravnomjeran razvoj i ogromni propusti u radu lokalne vlasti u Podgorici nastaviti“

“Sa ovim napomenama ne želim da relativiziram izvjesnost realizacije projekata predviđenih ovom strategijom, već jednostavno da ukažem na nepredvidljivost okolnosti u periodu snažne globalne ekonomske krize, kojoj se još uvijek ne nazire kraj”, kazao je Vujošević.

Radonjić je istakao da mu nije jasno zašto u Planu stoje projekti za koje je navedeno da se mogu odložiti zbog ekonomske krize, “kada je jasno da od njih nema ništa“.

„Takođe, veliki broj projekata je na 'nivou ideje', pa se ne vidi da li je isplativ, odakle će se finansirati i koliko je održiv“, kazao je Radonjić.

On je istakao da ovakav Strateški plan ima premnogo suštinskih nedostataka i da se mora podvrgnuti ozbiljnoj preradi ili potpuno novom pisanju kako bi imalo bio koristan.

„Ovako, on predstavlja puko zadovoljenje forme i nagovještaj da će se naravnomjeran razvoj i ogromni propusti u radu lokalne vlasti u Podgorici nastaviti“, kazao je Radonjić.

Radonjić smatra da su u DPS-u u pasulj gledali

Radonjić smatra da su u Planu mnogi urgentni problemi zaboravljeni, kao što je vodosnabdijevanje naselja na Kakarickoj gori, “gdje više od hiljadu domaćinstava živi u uslovima nedostojnim čovjeka 21.vijeka“.

“Nedavnih nepogoda se niko nije sjetio, pa Planom nije predviđena nikakva aktivnost na zaštitu od poplava u Zeti. Nije jasno ni zašto bi neke autobuske linije trebalo ukinuti, a druge uvesti, jer nema u Planu nikakvog indikatora o tome. Slično je i sa rekonstrukcijom slučajno izabranih ulica. Pomislilo bi se da se više gledalo u pasulj, a ne da se izađe u susret stvarnim potrebama ljudi“, ocijenio je Radonjić.

Zato se, smatra on, može očekivati da mnogi projekti propadnu i pretvore se u uludo trošenje novca, poput nekorisnog podzemnog prolaza ispod Bulevara Svetog Petra Cetinjskog u koji su uložena ogromna sredstva, “a sve da bi se sad pretvorio u kafić“.

“Ništa u Podgorici ne uspijeva kao prevara”

Vujović smatra da bi bilo bolje napraviti plan završetka započetih, a nezavršenih objekata.

„Da li je ovaj plan nova prevara za parlament, hotel 'Bolići', biblioteku, sportsku dvoranu u Zeti i druge obećane, a nezavršene projekte. Realnije je da grad završi započete projekte, ali ovdje u Podgorici ništa ne uspijeva tako dobro kao prevara. Građani najveću vjeru imaju u prevaru”, smatra Vujović.

Vujošević tvrdi da je zgrada parlamenta planirana u okolnostima kada je budžet Glavnog grada bio znatno veći, ali da je, zbog ekonomske krize i manjih budžetskih sredstava kojima raspolaže Grad, došlo do određenog usporavanja u realizaciji tog i drugih projekata.

“Smatram da je objekat za potrebe gradskog parlamenta zaista potreban, međutim završetak ovog objekta ne smije ići na štetu nekih projekata koji su građanima prioritet, u odnosu na ovaj. Vjerujem da ćemo već naredne godine biti u prilici da u završetak ovog objekta investiramo više sredstava i konačno ga i završimo”, kazao je Vujošević.

Galerija

Bonus video: