Stari grad Herceg Novi: Godinu ne mogu da utvrde da li je ograda podignuta nelegalno

U međuvremenu je Sekretarijatu za komunalne djelatnosti, ekologiju i energetsku efikasnost Opštine Herceg Novi, investitor podnio zahtjev za dobijanje saglasnosti za podizanje ograde, a postupak je u toku
108 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 14.06.2018. 09:15h

U hercegnovskom Starom gradu na stepeništu koje vodi ka ulazu u tvrđavu Forte mare, postavljena je prije skoro dvije godine ograda od kovanog željeza koja pješacima otežava direktan prolaz prema tvrđavi . Nedavno je dio stepenica popločan kamenom koji, mnogi misle ne odgovara starom gradskom jezgru, a još manje drevnoj tvrđavi koja bi trebalo da se nađe na UNESCO- voj listi zaštićenih spomenika kulture.

Služba komunalne policije je u julu prošle godine donijela rješenje kojim je naloženo investitoru- firmi „ ANSAL STEEL“ iz Beograda da ukloni ogradu. Firma se žalila i glavni opštinski administrator je žalbu usvojio i vratio na ponovni postupak.

U međuvremenu je Sekretarijatu za komunalne djelatnosti, ekologiju i energetsku efikasnost Opštine Herceg Novi, investitor podnio zahtjev za dobijanje saglasnosti za podizanje ograde, a postupak je u toku.

Iz Ansal steel Beograd koja ima poslovni prostor u zgradi u Ulici Marka Vojinovića broj 18 uz čiji je ulaz postavljena sporna ograda, kažu da je to podigao bivši vlasnik objekta na osnovu nalaza sudskog vještaka koji je utvrdio da taj dio stepeništa nije bezbjedan za pješake.

Komunalna policija je prije sedam dana ponovo izvršila inspekcijski nadzor. “Po izvršenoj kontroli, zapisnik sa fotografijama lica mjesta proslijeđen je Ministarstvu održivog razvoja i turizma, kao i Upravi za zaštitu kulturnih dobra na dalju nadležnost, obzirom da se navedena katastarska parcela nalazi u Starom gradu, koji predstavlja zaštićeno područje”, saopšteno je Vijestima iz Komunalne policije.

Stari grad je kao vrijedna urbana cjelina , zaštićen kao kulturo istorijski spomenik, ali ga to nije spriječilo nelegalnu gradnju i nadogradnju koja je devastirala jedinstvenu gradsku cjelinu.

Za krivično djelo građenje objekta bez građevinske dozvole, prema članu 326 a Krivičnog zakonika , propisana je kazna zatvora od 6 mjeseci do pet godina.

Galerija

Bonus video: