Pejanović-Đurišić: Uništavanje viška oružja među prioritetima

Prema njenim riječima, Crna Gora želi da učestvuje u aktivnostima na planu očuvanja mira i stabilnosti u svijetu
0 komentar(a)
DPS, rođendan, Milica Pejanović Đurišić, Foto: Luka Zeković
DPS, rođendan, Milica Pejanović Đurišić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.10.2012. 18:29h

Uništavanje viškova naoružanja jedno od najvažnijih bezbjednosnih pitanja u Crnoj Gori, ocijenila je ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić, na prezentaciji Mondem programa.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, prezentaciji u Podgorici prisustvovali su i stalni predstavnik UNDP-a u Crnoj Gori Rastislav Vrbenski, vršilac dužnosti šefa Misije OEBS-a Valdemar Figaj, kao i ambasadori i predstavnici ambasada 20 zemalja.

Na prezentaciji su predstavljeni rezultati koje je Crna Gora postigla u procesu uništavanja viškova naoružanja i municije, kao i izazovi sa kojima se susrijeće u tom procesu.

Pejanović-Đurišić je kazala da je članstvo u NATO jasna perspektiva Crne Gore.

Prema njenim riječima, Crna Gora želi da učestvuje u aktivnostima na planu očuvanja mira i stabilnosti u svijetu, borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i terorizma.

"Ali, da bi mogla tome maksimalno da se posveti, mora riješiti problem zastarjelog naoružanja i municije koje predstavlja naš najveći unutrašnji bezbjednosni problem", navela je Pejanović-Đurišić.

Ona se zahvalila svim partnerskim zemljama i organizacijama koje su do sada doprinijele realizaciji tog značajnog programa.

Vrbenski i Figaj su naglasili značaj Monden programa i najavili punu podršku nastavku njegove realizacije, kaže se u saopštenju.

Na kraju prezentacije zajednički je konstatovano da se Mondem projekat realizuje uspješno, a posebno je naglašen prioritet rekonstrukcije skladišta Brezovik, kao i nastavak uništavanja preostalih viškova zastarjele municije.

Mondem program je projekat demilitarizacije i bezbjednog skladištenja konvencionalnog naoružanja koji zajednički realizuju Ministarstvo odbrane, kancelarija UNDP i Misija OEBS-a, sa ciljem uklanjanja viškova zastarjelog naoružanja i municije, uz pomoć partnerskih zemalja i organizacija.

Iz Ministarstva podsjećaju da se nakon obnove nezavisnosti Crne Gore, u skladištima nalazilo oko 12 hiljada tona municije velike razorne moći, što je predstavljalo veliku prijetnju po živote i zdravlje ljudi i životnu sredinu.

Od tada su, kako se navodi, količine municije u skladištima u Crnoj Gori smanjene su za nešto više od šest hiljada tona, ili za oko 52 odsto od ukupne količine.

Bonus video: