Fakulteti iz Nikšića i Tura otvaraju zajedničke studije

"U Francuskoj od prijavljenih doktoranata svega njih 10 do 15 odsto odbrani doktorat, dok je svih pet stipendista iz CG to uradilo sa veoma visokim ocjenama"
300 pregleda 1 komentar(a)
Profesori Filozofskog fakulteta iz Nikšića i Tura, Foto: Ivan Petrušić
Profesori Filozofskog fakulteta iz Nikšića i Tura, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 31.10.2012. 20:05h

Saradnja Filozofskog fakulteta iz Nikšića i Filološkog iz Tura, iz Francuske, koja traje godinama, biće krunisana otvaranjem zajedničkog studija.

„Dogovorili smo se da organizujemo zajedničke studije francuskog jezika u Nikšiću i u Turu, što će podrazumijevati zajednički plan i program i izdavanje zajedničke diplome, a studenti će moći da provedu jedan period u Turu, odnosno Nikšiću, dok će profesori predavati na oba fakulteta.

Za takvo nešto je potrebno dobijanje određenih dozvola i vjerujemo da ćemo taj posao brzo završiti i da ćemo za godinu-dvije imati zajedničke studije“, kazao je prof. dr Blagoje Cerović, dekan Filozofskog fakulteta.

„U Francuskoj od prijavljenih doktoranata svega njih 10 do 15 odsto odbrani doktorat, dok je svih pet stipendista iz Crne Gore to uradilo sa veoma visokim ocjenama"

„Saradnja sa Filološkim fakultetom iz Tura počela je prije desetak godina i zahvaljujući toj saradnji, koja je rezultirala stvaranjem kvalitetnog kadra, možemo zahvaliti što danas imamo veoma dobar studijski program za francuski jezik i književnost“, kazao je Cerović.

Dragan Bogojević, Jasmina Nikčević, Spomenka Delibašić i Milan Barac doktorirali su u Turu, a Jasmina Anđelić u Strazburu. Kako je istakao Cerović, njihove doktorske teze su toliko kvalitetno urađene da su tri rada već objavljena u Francuskoj, a ista sudbina očekuje i druga dva.

Žan Mišel Furnije, dekan Filološkog fakulteta u Turu, kazao je da se dosadašnja saradnja odlikovala razmjenom studenata i naučnoistraživačkim radom, a da će otvaranjem zajedničkog studija biti objedinjena njihova iskustva.

Uspjeh doktoranata iz Nikšića

Prof. dr Radivoje Konstatinović, koji je nosilac francuske legije časti, kazao je da su rezultati Odsjeka za francuski jezik impresivni, a najbolji pokazatelj su doktoranti koji su diplomu stekli u Francuskoj.

„U Francuskoj od prijavljenih doktoranata svega njih 10 do 15 odsto odbrani doktorat, dok je svih pet stipendista iz Crne Gore to uradilo sa veoma visokim ocjenama. Od 300 doktorskih radova objavi se jedan, a do sada su objavljena tri rada naših doktoranata, a nadamo se da će biti i ostala dva“, kazao je Konstatinović.

Kazao je da je katedra za francuski jezik na Filozofskom fakultetu jedna od najboljih u regionu, da je od šest doktora nauke njih pet doktoriralo u Francuskoj i da je upravo saradnja Nikšića i Tura poslužila kao model i Univerzitetu iz Banjaluke.

Bonus video: