Roditelji pisali Katniću: Pare od kriminala uložite u obrazovanje

“Želimo i da pozovemo Ministarstvo finansija da saopšti da li će zakon o budžetu za narednu godinu predvidjeti gradnju vrtića i škola"
2 komentar(a)
škola, Foto: Luka Zeković
škola, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.10.2012. 13:26h

Udruženje Roditelji tražilo je otvorenim pismom od Minstarstva finansija, na čijem je čelu Milorad Katnić, da pronađe model da novac od prodaje i zakupa imovine stečene kriminalnim aktivnostima uloži u gradnju novih vrtića i škola.

Oni su se obratili nadležnima nakon informacija u medijima da je ukupna vrijednost imovine stečene kriminalnim aktivnostima koja se nalazi u posjedu države 48,5 miliona eura, od čega 3,47 miliona čini privremeno oduzeti novac i novac koji je trenutno blokiran na žiro i tekućim računima.

“Ministarstvo je najavilo da će uskoro objaviti i prvi javni poziv za zakup imovine, zbog čega ovim putem želimo da na vrijeme ukažemo na mogućnost pronalaženja jednog od izvora finansiranja granje novih vaspitnih objekata, koji su Crnoj Gori hitno potrebni. Predlažemo i da novac prihodovan na ovaj način bude usmjeravan u skladu sa teritorijalnim principom, odnosno da se koristi za gradnju novih vrtića i škola upravo u opštinama u kojima se sporna imovina nalazi ili se nalazila prije prodaje”, naveli su u otovrenom pismu roditelji.

Kako su kazali Udruženje Roditelji od arhitektata su dobili informaciju da je za izgradnju jednog vrtića potrebno oko dva miliona eura, što uključuje vrijednost građevinskih radova, opremanja, elektro ali i kanalizacionih i vodovodnih instalacija.

“Želimo i da pozovemo Ministarstvo finansija da saopšti da li će zakon o budžetu za narednu godinu predvidjeti gradnju vrtića i škola, koju tražimo putem online peticije u okviru vladinog servisa "Glas Građana". Na žalost primorani smo da na ovaj način tražimo od države i Vlade da radi ono što je inače o opisu njenog posla, i za šta građani kao poreski obveznici konstantno izdvajaju novac, koji je prihod državnog budžeta”, naveli su u otvorenom pismu.

Oni su Vladi ukazali na hitnost gradnje novih obekata, posebno vrtića u Podgorici, Baru, Bijelom Polju, Tivtu... gdje djeca borave u grupama koje su prema broju daleko od standarda i normi, ali i zakona koje država Crna Gora primjenjuje.

Bonus video: