Ulica Milana Mladenovića u Podgorici - to je onaj pjesnik iz Beograda

Tabla sa imenom postavljena je u martu 2011. godine na zidu kuće Sanje Radević
706 pregleda 26 komentar(a)
Ažurirano: 29.10.2012. 09:13h

Građani u Ulici Milana Mladenovića na Zabjelu znaju po kome je dobila ime, ali ne i mnogo o pokojnom vođi Ekatarine velike - osim da je muzičar.

Prva ulica na prostoru bivše Jugoslavije koja nosi ime Mladenovića je slijepa ulica, duga oko 250 - 300 metara, ne mnogo široka, ni posebno sređena. Nikakvim posebnim obilježjem, osim napisa, ne ukazuje na to čije ime nosi.

Tabla sa imenom postavljena je u martu 2011. godine na zidu kuće Sanje Radević. Ona tvrdi da joj naziv odgovara i da je “super” što se ulica tako zove.

NVO Zabjelo Republika je 2007. godine predložila da se ulica nazove imenom velikog beogradskog i jugoslovenskog rokera

Ulica nazvana po rokenrol velikanu počinje kod pumpe “Dak petrol” i spaja se zaobilaznicom koja ide kroz Zabjelo i izbija na raskrsnicu Cetinjskog i Nikšićkog puta.

Starija žena, prezimena Radusinović, zna za Mladenovića:

“To je onaj pjesnik iz Beograda”.

Ne smeta joj naziv i ne bi ga mijenjala.

Arhetipska pojava

Trinaestogodišnja Staša čula je za Mladenovića, ali ne zna ni u kojoj grupi je svirao, ni koje pjesme je pjevao.

Mladenovića ne pamte samo starije generacije, njegove pjesme slušaju i oni koji su se rodili poslije njegove smrti

NVO Zabjelo Republika je 2007. godine predložila da se ulica nazove imenom velikog beogradskog i jugoslovenskog rokera Milana Mladenovića, frontmena i gitariste legendarne grupe Ekatarina velika.

“Milan Mladenović je arhetipska pojava na eks jugoslovenskoj rok sceni. Njegovo djelovanje je u velikoj mjeri obilježeno i borbom protiv narastajućeg primitivizma krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog vijeka. Borio se za svoju i našu mladost koja je zenit doživjela pred početak mračnih ratnih godina”, navelu su iz “Zabjelo Republike” u predlogu.

"Tek tad je počelo..."

Mladenovića ne pamte samo starije generacije, njegove pjesme slušaju i oni koji su se rodili poslije njegove smrti. Grafiti sa njegovim i likom pokojne Margite Stefanović, članova nekadašnjeg benda EKV, i danas se mogu vidjeti na nekoliko lokacija u Podgorici.

I grad Zagreb dobio je ulicu po imenu kultnog rokera, uprkos oštrom protivljenju Hrvatske demokratske zajednice

Na zgradi u centru grada je doskora je bio oslikan lik Milana Mladenovića sa stihovima: “U svakom porazu ja sam vidio dio slobode...”

Osim podgoričke ulice, plato ispred Doma omladine u Beogradu nosi ime po Mladenoviću od 14. jula 2011. godine.

Grafit u Podgorici

I grad Zagreb dobio je ulicu po imenu kultnog rokera, uprkos oštrom protivljenju Hrvatske demokratske zajednice. Iz partije pokojnog Franja Tuđmana isticali su da EKV nije bila puno popularna u Hrvatskoj i da je Mladenović imao “zavisničku prošlost”.

Muzičar je rođen 21. septembra 1958. godine u Zagrebu, a umro je 1994. godine.

Galerija

Bonus video: