Bujice odnijele mostove u Kolašinu, čeka se pomoć Vlade

Mještani sela Drijenak noć imeđu subote i nedjelje proveli su braneći svoje kuće od vode izlivene iz korita potoka
219 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 28.10.2012. 20:22h

Kiša, koja je intenzivno padala na području kolašinske opštine tokom vikenda, nanijela je ogromnu materijalnu štetu na putnoj infrastrukturi i dalekovodima, a tokom noći između subote i nedjelje bile su ugrožene kuće i pomoćni objekti u nekoliko kolašinskih sela.

Nabujali potoci odnijeli su mostove na Drijenku i Babljaku i oštetili većinu puteva, a voda je prodrla u kuće i pomoćne objekte.

“Opštinska mehanizacija je tokom cijele noći bila na terenu, radili smo koliko se moglo. Mašine su i danas po selima. Ugrožena je i farma Adžića u Trebaljevu, pa smo i tamo intervenisali. Očekujemo interventnu pomoć Vlade, jer mehanizacija koju imamo nije dovoljna. U nedjelju poslijepodne voda je počela da se povlači, pa se stanje popravilo”, kazao je potpredsjednik Opštine Đorđije Živković.

Nabujala Tara na više mjesta napustila je korito, oštetila djelove obaloutvrda i primakla se stubovima novog mosta.

Međutim, u lokalnoj upravi tvrde da rijeka nije nanijela veliku štetu.

“S obzirom na to da projekat još nije završen, odnosno nije postavljen kameni sloj, obaloutvrda je dobro izdržala. Za sada nema opasnosti za naselja u blizini rijeke”, tvrdi Živković.

Vatrogascima fali oprema

Kolašinski vatrogasci su gotovo 24 sata na terenu, ali tvrde da je potrebna dodatna mehanizacija.

Kako je kazao komandir Službe zaštite i spasavanja Željko Darmanović, juče je bilo potrebno intervenisati istovremeno na više lokacija.

“Pričinjena je velika materijalna šteta. Situacija na terenu je sinoć bila kritična. Obilazili smo kuće u Bakovićima, danas smo ponovo obišli Blatinu. Put prema tom selu je jako oštećen. Voda se razlila na sve strane. Na terenu smo stalno, ali nemamo mehanizaciju. Idemo i pomažemo rukama koliko možemo. U stalnoj smo komunikacji sa opštinskim čelnicima i imamo koordinisane aktivnosti sa Komunalnim preduzećem, ali njihova mehanizacija je nedovoljna. Dvije mašine su malo, jer se interveniše na više lokacija”, rekao je Darmanović.

Mještani sela Drijenak noć imeđu subote i nedjelje proveli su braneći svoje kuće od vode izlivene iz korita potoka.

U nekoliko kuća voda je prodrla u prizemlja, a oštećeni su i pomoćni objekti.

Dragoslav Vidaković, kao i nekoliko njegovih komšija, bez pomoći opštinskih službi je zaštitio svoju kuću, postavljajući improvizovane brane od kamenja na mjestima gdje se voda izlivala.

TV prilog: Boban Obradović

“Pomogao mi je kum Sava Keker, koji je svojom mašinom napravio branu. Da to nijesmo učinili bila bi nam uništena i kuća i štala. Iz Opštine nas niko do sada nije posjetio”, tvrdi Vidaković.

Komšijama na Drijenku, svojom mehanizacijom, pomagao je i Milić Mirković.

Betonski most u tom selu potpuno je uništen, a kako je kazao Živković, za sada iz lokalne uprave tu ne mogu ništa učiniti, jer je riječ o „krupnijem investicionom poduhvatu“.

Uzalud upozoravali

Noć između dana vikenda bila je bez sna i za mještane Babljaka, koji su, takođe, strahovali za svoje kuće.

Neki od njih tvrde da je za izlivanje potoka krivo nagomilano smeće u koritu, koje dugo nije čišćeno.

“Voda je odnijela most koji vodi prema mojoj kući. Izlio se potok, a razlog za to je nebriga Komunalnog jer nijesu čistili smeće, iako smo nekoliko puta upozoravali na to. Niko nije dolazio i iz Opštine, niti ću da ih zovem. Zvao sam Komunalno, ali se niko ne odaziva. Da je vrijeme pred izbore, svi bi potrčali, ovako, koga briga za nas. Do mene se sada ne može ni pješke, odsječeni smo od grada. Ukoliko kiša nastavi da pada ovako jako, sve će voda odnijeti”, kazao mještanin Babljaka Dašo Puletić.

Potpredsjednik Opštine Đorđije Živković rekao je da su pripravni, te da si se odazvali svima koji su zatražili njihovu pomoć.

“Nemoguće je posjetiti sve one koji su ugroženi, ako nas ne pozovu”, kazao je on.

Mojkovčani strahuju

Na području mojkovačke opštine , kako je kazao predsjednik Dejan Medojević, do nedjelje poslijepodne nije bilo ugroženih kuća.

Tara se, dodaje, nije izlila, ali, ukoliko kiša nastavi da pada, “biće ugroženi neki lokalni putevi”.

“Bojimo se od izlivanja Tare. Ukoliko se to desi biće mnogo štete. Bojimo se za put prema Slatini i putnu infrastrukturu u Štitarici i Lazarinama. Na sreću, još nema štete”, kazao je Medojević.

I Bjelopoljci na mukama zbog kiše Bijelo Polje

Nevrijeme praćeno obilnom kišom i grmljavinom donijelo je dosta problema i mještanima nekoliko bjelopoljskih naselja. Zbog neadekvatnih atmosferskih odvoda na dionici magistralnog puta Ribarevine-Bijelo Polje, u naselju Rakonje, na putu je bilo dosta vode koja je prodrla u podrume, ostave i pomoćne objekte nekoliko kuća. Slična situacija je bila i u naselju Malo Polje gdje se začepila šahta od potoka, pa je i tamo voda prodrla u podrume i prizemne prostorije. Zbog začepljenja šahti stare kanalizacione mreže, fekalije iz gradske bolnice izlile su se u dvorišta i podrume nekoliko kuća u Mojkovačkoj ulici, na putu koji vodi prema naselju Medanovići u neposrednoj blizini AMD „Đorđije Stanić“.

Mještani tvrde da je začepljenju kanalizacije doprinijelo i nelegalno priključenje velikog broja domaćinstava novoformiranog naselja u blizini bolnice na staru mrežu te zdravstvene ustanove. Oni su pohvalili angažovanje pripadnika Službe zaštite - vatrogasaca koji su im pritekli u pomoć, te kritikovali neažurnost komunalaca.

Nekoliko sela bez struje

Nekoliko kolašinskih sela je bez struje, a oštećenja na dalekovodima su brojna. Ekipe Elektrodistribucije su, kako je kazao tehnički direktor Simo Bajović, angažovane na mnogim lokacijama.

“Dio Morače i cijela Rovca su bez struje, Mnogo je kvarova na seoskim mrežama.U Rovcima je riječ o velikom kvaru i ne znam kada ćemo moći da ga otklonimo. Vjerovatno će nam biti potrebna pomoć Elektrogradnje. Dva dalekovoda u Morači, takođe, ne rade. Ima problema i na gradskoj mreži, ali su oni manji. Tara je u Vladošu 'navodnila' stubove od novog dijela dalekovoda. Ako uspijemo da premostimo dvije trafostanice u Vladošu, biće odlično”, kazao je Simović.

Galerija

Bonus video: