Keković jedini kandidat za generalnog sekretara Unije slobodnih sindikata

Na Kongresu će biti predstavljene između ostalog tri rezolucije za koje će se ta radnička asocijacija zalagati u narednom periodu od četiri godine
3 komentar(a)
Srđa Keković, Foto: Boris Pejović
Srđa Keković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.10.2012. 13:23h

Kandidat za generalnog sekretara Unije slobodnih sindikata (USSCG), čiji je Kongres u toku, je Srđa Keković koji je i do sada obavljao tu funkciju.

Keković je na konferenciji za novinare kazao je da je on za sada jedini kandidat za generalnog sekretara i dodao da do trenutka glasanja delegati mogu predložiti još nekog.

USSCG smatra da Crna Gora sa 650.000 stanovnika sa svojim bogatstvom i resursima uz kreativnu ekonomsku politiku Vlade može da dostigne nivo standarda najbogatijih država Evrope

Kako je kazao, na Kongresu će biti predstavljene između ostalog tri rezolucije za koje će se ta radnička asocijacija zalagati u narednom periodu od četiri godine.

Rezolucija o poštovanju prava zaposlenih na 40 satnu radnu sedmicu i na odmor nedjeljom i praznikom je prva. Rezolucija o zaštiti materinstva i očuvanja stope nataliteta je druga, dok je treća o nužnosti izmjena penzijskog sistema.

"Zakon o penzijskom sistemu stupa na snagu 1. januara 2014. godine, a u narednoj će se Unija boriti da se zadrži sadašnja starosna granica za odlazak u penziju", rekao je Keković.

On je poručio da je strateški cilj Unije da se Crna Gora izgradi kao država socijalne pravde.

"USSCG smatra da Crna Gora sa 650.000 stanovnika sa svojim bogatstvom i resursima uz kreativnu ekonomsku politiku Vlade može da dostigne nivo standarda najbogatijih država Evrope", ocijenio je Keković.

Sindikalni pokret na cijelom Balkanu doveden pod znak pitanja

Predstavnik regionalnog savjeta za saradnju Solidarnost, Zoran Mihailović, kazao je da je sindikalni pokret na cijelom Balkanu doveden pod znak pitanja zbog čega je i stvorena ta asocijacija kako bi se suočila sa izazovima na koje nailaze radnički pokreti.

"U specifičnoj smo situaciji, a tranzicija i privatizacija koju smo imali dovela je do toga da smo oslabili naše ekonomske kapacitete i uništili privredu, da polako ostajemo bez radnika i da je sindikalni pokret doveden u pitanje", rekao je Mihailović i dodao da u cijeloj Evropi socijalni dijalog zamire i da kapital dobija bitku nad njim.

On je ocjenio da je na cijelom Balkanu bio isti scenarij kada su u pitanju radnička prava - uništavana je privreda, a radnici gubili prava.

"Treba da ojačamo sindikalno djelovanje na Balkanu, da natjeramo nše Vlade i poslodavce da sjednu za isti sto, vidim da to ovdje mnogo bolje ide nego u drugim zemljama", naveo je Mihailović.

Zamjenik generalnog sekretara Evropske konfederacija sindikata, Džozef Niemec kazao je da je USSCG jedan od najsvježijih članova.

"Za našu konfederaciju je veoma značajno da razgovaramo sa svim predstavnicima radnika unutar jedne zemlje, a to je sindikat, što je veoma bitno za Crnu Goru jer je ona počela pregovore", rekao je Niemec.

On je dodao da su pregovori sa EU bitni ne samo za Vladu i administraciju već i svakog pojedinog radnika u Crnoj Gori.

"Važno je da to bude demokratski proces u kom sindikat može učestvovati. Stoga želimo da pomognemo našim kolegama iz Crne Gore, ali iz ostalih zemalja koje su takođe počele pregovore", poručio je Niemec.

Bonus video: