Pljevlja: Vjernici ostali bez vode uoči Bajrama

Direktor Vodovoda je objasio da su mogli priključiti vodu sat ranije da su im iz Islamske zajednice ranije skrenuli pažnju na to
61 pregleda 2 komentar(a)
voda, Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
voda, Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 27.10.2012. 13:13h

Vjernici islamske vjeroispovijesti u Pljevljima svoj najveći praznik Kurban-bajram dočekali su jutros bez vode u svojim domovima, iako je ona osnovni preduslov za obavljanje vjerskih obreda.

Zbog nepovoljne hidrološke situacije i slabih dotoka vode, već duže pljevaljski Vodovod u noćnim satima zatvara vodu kako bi se dopunili bazeni.

To je izazvalo negodovanje brojnih vjernika, koji nisu mogli da obave obredno kupanje prije Bajramske molitve, a svoje nezadovoljstvo nije skrivao ni glavni imam Husein-pašine džamije efendija Samir Kadribašić.

„Očekivao sam od predstavnika Vodovoda da će imati obzira prema našem najvećem prazniku i da neće isključivati noćas vodu u gradu. Smatrao sam da nije tolika kriza sa snabdijevanjem vode da se jedan dan ne može preskočiti bez restrikcija. Jutros u pet sati zvalo me je više vjernika da pita šta da rade, jer je prije odlaska na molitvu predviđeno obredno kupanje. Mnogima nisam znao da kažem šta da rade, jer je pranje prije obreda osnovni preduslov. Ovo me je pogodilo, kao čovjeka i kao imama, a ovako bih reagovao i da je u pitanju bio i neki hrišćanski praznik“, rekao je Kadribašić.

Glavni imam kaže da od Vodovoda nijesu tražili da prvog dana Bajrama ne isključuje vodu, jer su smatrali da će se oni sami toga sjetiti

On je kazao da je voda došla tek oko šest sati, ali da su se vjernici ipak uspjeli snaći, tako da nije kasnila Bajramska molitva.

Glavni imam kaže da od Vodovoda nijesu tražili da prvog dana Bajrama ne isključuje vodu, jer su smatrali da će se oni sami toga sjetiti.

Direktor pljevaljskog Vodovoda Milan Lekić kaže da je skoro bilo nemoguće tokom cijele noći ne isključiti vodu, ali priznaje da su mogli vodu uključiti sat ranije.

„Radi se o redovnim restrikcijama i ništa drugo nije u pitanju. Toga je svjestan i uvaženi imam Kadribašić sa kojim sam juče telefonom razgovarao o tome. Mogli smo sat ranije pustiti vodu ali nas nisu upozorili, niti nam je skrenuta pažnja na to. Sam mi je rekao da je namjeravao da me nazove dan ranije i da mi to saopšti, ali nije imao broj“, rekao je Lekić.

Bonus video: