Teren za slobodno penjanje ponovo na meti vandala

Tri puta je rušena tabla koja se nalazi na pristupnom putu stijeni, ispisivani su grafiti neprimjerenog sadržaja, podmetnut je požar
1 komentar(a)
Biočinovići, Foto: NVO "Natura"
Biočinovići, Foto: NVO "Natura"
Ažurirano: 27.10.2012. 08:44h

Već po ko zna koji put, teren za slobodno penjanje u Biočinovićima, na nekoliko kilometara od grada prema Ski-centru, bio je na meti vandala. Ovog puta, oštećena je nadstrešnica platforme i veći dio materijala od kojeg je napravljena je ukraden.

Prema riječima Mikana Medenice iz NVO „Natura“, do sada je u više navrata nanošena šteta na tom značajnom dijelu kolašinske turističke ponude.

“Tri puta je rušena tabla koja se nalazi na pristupnom putu stijeni, ispisivani su grafiti neprimjerenog sadržaja, podmetnut je požar ispod platforme sa nadsterešnicom i konačno, sada je taj “posao” završen. Platforma sa nadstrešnicom sa koje se počinje penjanje je potpuno uništena.

“Sve je prijavljeno policiji i podnijeta je krivična prijava protiv nepoznatih počinilaca"

Ovakvim djelovanjem se značajno umanjuje šansa za razvoj kolašinske turističke destinacije, a samim tim se smanjuju i razvojne šanse. Pozivamo sve ljude dobre volje da pruže doprinos kako bi se stalo na put ovim i sličnim destruktivnim radnjama, koje zbog obijesti ili sticanja male materijalne koristi nanose veliku štetu”, kazao je Medenica.

Porušena nadstrešnica

Prema njegovim riječima, predstavnici NVO “Highlander” su prilikom obilaska stijene za slobodno penjanje, zatekli potpuno porušenu nadstrešnicu.

Tereni za slobodno penjanje su rezultat realizacije projekta podržanog od Austrijsko-crnogorskog partnerstva i Opštine

“Sve je prijavljeno policiji i podnijeta je krivična prijava protiv nepoznatih počinilaca. Stijena za slobodno penjanje u Biočinovićima predstavlja izuzetno vrijedan objekat za bavljenje tom vrstom sporta, kao i za pružanje turističkih usluga. Slobodno penjanje na stijeni ima sve više poklonika u Evropi i svijetu. Pokazuje se veliko interesovanje za ovakve atraktivne lokacije, što potvrđuju i eksperti i poznavaoci u pružanju turističkih usluga”, rekao je Medenica.

Tereni za slobodno penjanje su rezultat realizacije projekta podržanog od Austrijsko-crnogorskog partnerstva i Opštine, a realizovala ih je NVO “Natura”.

Kao nastavak aktivnosti, uz podršku Ministarstva turizma, a u okviru podrške projektima nevladinih organizacija NVO “Natura” i NVO “Highlander” izgradili su platformu sa nadstrešnicom na samoj stijeni.

Bonus video: