Suha: CG najviše odmakla u Strategiji pametne specijalizacije, finalizovanje dokumenta krajem godine

93 pregleda 0 komentar(a)
Vladimir Suha, Sanja Damjanović, Foto: Ministarstvo nauke
Vladimir Suha, Sanja Damjanović, Foto: Ministarstvo nauke
Ažurirano: 13.06.2018. 15:50h

Generalni direktoro Udruženog istraživačkog centra – JRC Vladimir Suha poručio je danas na sastanku sa crnogorskom ministarkom nauke Sanjom Damjanović da je Crna Gora najviše odmakla u procesu Strategije pametne specijalizacije.

Kako je saopšteno iz Ministarstva nauke, Damjanović koja boravi u Briselu sastala se sa Suhom, a ključna tema sastanka bila je Strategija pametne specijalizacije, na čijoj izradi Crna Gora ubrzano radi upravo uz podršku tima JRC-a.

"Suha je istakao u razgovoru da je Crna Gora najviše odmakla u ovom procesu i da vjeruje da je kraj godine realan datum za finalizovanje dokumenta. On je obećao i dodatan ekspertski tim Crnoj Gori, sredinom septembra, koji će pomoći da se aktivnosti dodatno ubrzaju", navodi se u saopštenju Ministarstva nauke.

Iz tog Vladinog resora su naveli da je Strategija pametne specijalizacije novi pristup ekonomskom razvoju pokrenut od Evropske unije i predstavlja sveobuhvatnu procjenu kapaciteta, te targetiranje najkonkurentnijih grana koje imaju inovativni potencijal da omoguće ubrzan ekonomski i naučni razvoj zemlje.

Kazali su i da je Damjanović iskoristila priliku da Suhu upozna sa dosadašnjim aktivnostima na uspostavljanju Međunarodnog instituta za održive tehnologije u Jugoistočnoj Evropi (SEEIIST), kao i narednim koracima u cilju realizacije ovog regionalnog projekta.

"Region je bio jedinstven u izboru opcije, te će budući projekat biti namijenjen Hadronskoj kancer terapiji, najsavremenijoj metodi za liječenje velikog broja vrsta kancera. Ovaj region treba istraživačku infrastrukturu na najvišem nivou kako bi mogao u perspektivi postati konkurentan ostatku Evrope.", kazala je Damjanović

Damjanović je govorila i o planiranom uspostavljanju tzv. kliničke mreže, koja bi omogućila budućim pacijentima da budu tretirani od strane ne samo jednog, već internacionalnog tima stručnjaka, odnosno onkologa.

"S tim u vezi, ministarka je zamolila JRC za podršku, imajući u vidu da je riječ o centru koji svoje institute ima širom Evrope i svijeta. Uz to, na sastanku je bilo riječi i o pristupu crnogorskih naučnika upravo ovim centrima, što će, obećao je direktor Sucha, u skorijem periodu biti moguće bez bilo kakvog dodatnog finansijskog učešća", piše u saopštenju Ministarstva nauke.

Damjanović je ranije danas učestvovala i na sastanku Regionalnog savjeta za saradnju (RCC), koji je bio posvećen kreiranju jedinstvenog regionalnog stava o budućem novom okvirnom programu za nauku i inovacije, pod nazivom Horizont Evropa, a koji ima za cilj da zemlje regiona utiču na promjene budućeg okvirnog programa u korist Zapadnog Balkana.

"Predlog ovog programa zvanično je prezentovao komesar za nauku i inovacije Karlos Moedas, 7. juna u Briselu. Budući okvirni program premašio je sve dosadašnje cifre i za nauku u Evropi za period 2021/2027 predloženo je čitavih 100 milijardi eura, što je 20 milijardi vise u odnosu na tekući Horizont 2020" zaključuje se u saopštnju Ministarstva nauke.

Bonus video: