Oldtajmeri na Žabljaku: Pogledajte kako izgledaju češki motocikli trotočkaši

Pozadi pogonski točak a na prednjem dijelu dva. Svih 12 motocikla dvosjedi a ovom prilikom u četiri dvočlana posada
280 pregleda 0 komentar(a)
Motocikli trotočkaši, Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Motocikli trotočkaši, Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 13.06.2018. 16:20h

Ekspedicija koju čini 16 državljana Češke i njihova prevozna sredstva, prekjuče su privukli pažnju svih koji su se zatekli prilikom njihovog prolaska kroz Žabljak.

Bila je to jedinstvena prilika se vide motocikli trotočkaši. Pozadi pogonski točak a na prednjem dijelu dva. Svih 12 motocikla dvosjedi a ovom prilikom u četiri dvočlana posada.

Svi su u kategoriji oldtajmera jer je najstariji proizveden 1962. a najmlađi 1971. godine, priča nam vođa ekspedicije Tomaž Jaron.

"Radi se o motociklima proizvedenim u poznatoj čehoslovačkoj fabrici "Veloreks". Namijenjeni su invalidima. Bila je to nadaleko poznata fabrika. Sjećajući se nje i njihove namjene formirali smo Klub prijatelja "Skalica" iz istoimenog sela pored Praga", priča Jaron.

Tomaž kaže da se nalaze na planiranoj turneji koja će trajati 15 dana. Prošli su kroz Sloveniju, Hrvatsku i Bosnu. Kotor im je bio prva destinacija koju su posjetili u našoj zemlji. Nakon Lovćena prošli su kroz Podgoricu i Nikšić.

Plan ih je doveo u ponedjeljak popodne na Žabljak. Stigli su da posjete impozantni most na Tari koji ih je, kao i kanjon sa rijekom, impresionirao. Lijepe kadrove pružio im je Durmitor a naročito obilje snijega u njegovom masivu.

Prema planu oni uglavnom putuju i u pokretu razgledaju jer nemaju vremena za duža zadržavanja.

Tomaž kaže da će dalje preko Bosne i Mađarske kući.

Napominje da su mašine u dobrom stanju ali da su mogući kvarovi. Zbog toga nose dosta rezervnih djelova i sami, tamo gdje ih to zadesi, otklanjaju kvarove.

Bonus video: