Nakon pisanja "Vijesti" zabranjen istovar šuta u Buljarici

Investitori koji su sa pojedinim mještanima sklopili tajni sporazum da nasipanjem zemlje izgrade nedostajući put do kraja plaža, morali su odmah da obustave radove
3 komentar(a)
Ažurirano: 26.10.2012. 09:04h

Inspekcija zaštite prostora naložila je hitno obustavljanje radova u Buljarici nakon što su “Vijesti” objavile da zaleđe te plaže služi za deponovanje zemlje i šuta sa petrovačkih gradilišta.

Investitori koji su sa pojedinim mještanima sklopili tajni sporazum da nasipanjem zemlje izgrade nedostajući put do kraja plaža, morali su odmah da obustave radove.

Nesvakidašnji ekološki incident odvijao se u protekle dvije sedmice tokom kojih je više od 150 kamiona deponovalo zemlju i šut neposredno uz plažu, koja je 1968. upisana u Registar spomenika prirode i nalazi se pod zaštitom države.

Javno preduzeće “Morsko dobro” je incident prijavilo Upravi za inspekcijske poslove još 15. oktobra, ali su nadležni tek prekjuče reagovali.

Iz Uprave za inspekcijske poslove saopšteno je da je, nakon što su inspektori zaštite prostora izašli na lice mjesta, konstatovano da se materijal iz iskopa dovozi sa dva gradilišta iz Petrovca, te da se deponuje u zaleđu dijela plaže Buljarica, a u cilju probijanja puta dugog oko 200 metara.

“Riječ je o investitorima 'Budvanska rivijera' i 'Euro mix trade’ koji grade hotel 'Rivijera crystal’, odnosno o investitoru 'Zetagradnja - Ljetopis', koji izvodi radove na drugom gradilištu u Petrovcu. Kontrolom je ustanovljeno da firme angažovane za transport, utovaranje, istovaranje i deponovanje građevinskog materijala - 'Euro mix montaže' i 'Inžinjering put’, ne posjeduju potrebne saglasnosti nadležnih institucija, kao ni ugovor sa lokalnom upravom koja bi im dozvolila deponovanje na nekoj drugoj lokaciji. Shodno zakonu, Inspekcija zaštite prostora Uprave za inspekcijske poslove naložila je hitno obustavljanje ovih radova u zoni morskog dobra. U narednom periodu, shodno Zakonu o uređenju prostora i izgradnji objekata, preduzeće mjere iz svoje nadležnosti”, zaključuje se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: