Mojkovac traži podršku Vlade: Potreban kredit od 300.000 eura

Opština ima vrlo ambiciozne planove sa pozamašnom imovinom nekada izuzetno uspješnog trgovinskog preduzeća
62 pregleda 0 komentar(a)
Mojkovac, Foto: Savo Prelević
Mojkovac, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.10.2012. 09:25h

Opština Mojkovac je zatražila saglasnost Vlade da se zaduži za iznos od 300.000 eura. Kako je za „Vijesti“ kazao predsjednik Opštine Dejan Medojević, taj novac će biti potrošen za plaćanje imovine DD PTP „Bojna njiva“. To preduzeće je u stečaju, a planirano je da se kreditom koji će lokalna uprava pozajmiti kod neke od poslovnih banaka, prije svega izmire potraživanja bivših radnika.

Opština ima vrlo ambiciozne planove sa pozamašnom imovinom nekada izuzetno uspješnog trgovinskog preduzeća.

“Riječ je o investicionom kreditu, koji će na mnogo načina doprinijeti razvoju Mojkovca. Kupovinom imovine otvaraju se mogućnosti i za nova radna mjesta, ali i za biznis zonu za mala i srednja preduzeća, oživljavanje „ekonomskih imanja“ tog preduzeća. Mislim da je ovo odličan projekat za mojkovačku opštinu i Vlada je za to imala razumijevanja”, rekao je Medojević.

Prije dva mjesaca objavljen je oglas o prodaji imovine stečajnog dužnika DD PTP „Bojna njiva“. Početne cijene od nešto više od 1,3 miliona eura odnose se na za 810.706 kvadrata zemljišta i 1.078 kvadrata građevinskih objekata u Poljima, Bistrici, Stevanovcu, Slatini, Sinjajevini i Bjelojevićima, kao i 4.320 kvadrata poslovnog prostora sa pripadajućim zemljištem u samom centru Mojkovca.

Potraživanje Vlade Crne Gore prema prodatom preduzeću iznosi oko 1.183.343 eura. Za taj iznos će se uz ustupanje imovine u toj vrijednosti Opštini Mojkovac umanjiti od licitiranog iznosa.

PTP “Bojne njive” nekada je imalo prodavnice u glavnom i još nekoliko crnogorskih gradova i držalo sve trgovine u Mojkovcu. Preduzeće je, pored 50-ak prodajnih objekata, imalo i razvijen sektor poljoprivrede. Propadanje je počelo 1994. godine, blokadom računa, čime je blokirana i ukupna djelatnost tog preduzeća, koje je zapošljavalo preko 200 Mojkovčana.

Bonus video: