Za Bajram se i posvađani mire

Prvog dana Bajrama muškarci idu u džamiju rano ujutro, a poslije na mezarja (groblja) da se pomole za duše mrtvih.
198 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.10.2012. 13:51h

Jedan od najvećih islamskih praznika - Kurban bajram, koji se slavi naredna četiri dana, prilika je da se muslimanske porodice tradicionalno okupe uz porodičnu trpezu, posjete jedni druge, pomire ako su zavađeni, ali i da prenesu prazničnu atmosferu na komšije druge vjere.

Elmaza Bicić srdačno je juče dočekala reportere “Vijesti” u kući na Koniku.

Uz tradicionalni bajramski kolač - baklavu, razne đakonije i bezalkoholna pića, Bicić je istakla da Bajram za muslimane predstavlja najljepše dane u godini.

Ona je kazala da je običaj da prvog dana Bajrama muškarci idu u džamiju rano ujutru, na bajramski namaz, a poslije na mezarja (groblja) da se pomole za duše mrtvih.

Meso od kurbana dijeli se na tri dijela - siromašnima, komšijama, prijateljima i rodbini, a posljednja trećina ostaje u kući domaćina

Ona je pojasnila da se meso od kurbana dijeli na tri dijela - siromašnima, komšijama, prijateljima i rodbini, a posljednja trećina ostaje u kući domaćina.

Navela je da je običaj da svi muslimani, ako su u prilici, kolju kurban i da dijeljenje mesa simbolizuje brigu za ljude koji teško žive i kojima je potrebna pomoć.

“Dok djeca dijele kurbane, domaćice spremaju ručak od žrtvovanog mesa, a bogata bajramska sofra sastoji se, osim pečenja, od sarmi, pilava, sutlijaša, pita… i mnogih slatkih jela”, kazala je Bicić.

Mala djeca idu od kuće do kuće sa kesama, a jedan od najljepših običaja je da momak koji se nije oženio, ili djevojka koja je neudata, daju bombone kako bi se te godine oženili ili udali

"Svakom članu porodice nešto se kupi. Mala djeca idu od kuće do kuće sa kesama, a jedan od najljepših običaja je da momak koji se nije oženio, ili djevojka koja je neudata, daju bombone kako bi se te godine oženili ili udali”, kazala je Elmaza.

Ona je istakla prijateljstvo sa porodicom Mladena i Bebe Plazinić iz Čačka, koja svake godine dolazi kod njih za Bajram, dodavši da se podrazumijeva odlazak na slave kod prijatelja - pravoslavaca i katolika.

Nezadovoljan pazarom od 15.000

Sead Bibuljica iz Podgorice prodao je juče na Stočnoj pijaci više od 100 kurbana uoči velikog islamskog praznika Kurban bajrama. Iako je prihodovao više od 15 hiljada eura, Bibuljica je nezadovoljan zaradom.

Tvrdi da prodaja kurbana nije išla kako je očekivao.

“Puno manje smo zaradili nego za prošli Kurban bajram i ubuduće ćemo sve manje imati posla, jer narod nema para da kupuje kurbane. Imam stalne mušterije, inače prodaja kurbana se ne isplati”, rekao je Bibuljica.

On je ovnove prodavao od 170 do 250 eura, jagnjad od 100 do 130 eura, a građani su kupovali po jedan, a neki po tri ili četiri kurbana.

Galerija

Bonus video: