Brat i sestra smješteni u Dom starih nakon 20 godina lutanja

"Čuo sam da su ih iz Bijelog Polja pronašli sada kada je trebalo da glasaju. Ne znam da li je to tačno, ali starac se hvalio kako je glasao za Mila“
140 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 25.10.2012. 18:35h

Beskućnici Bulatovići, brat i sestra Mihailo i Milosava, koji su dugo bili pod vedrim nebom pored puteva na periferiji Berana, Rožaja i Bijelog Polja, juče su konačno zbrinuti i odvezeni u Bijelo Polje.

Direktor Centra za socijalno u Beranama Sava Arsović rekao je da su odranije obavještavali svoje kolege u Bijelom Polju, ali da su Bulatovići, navodno, mijenjali lokacije, zbog čega im se nije moglo ući u trag.

„Bili su jedno vrijeme u Rožajama. Ne znamo kako su se našli u Dapsiću. Uglavnom, juče smo odveli hitnu pomoć, pregledani su i potom prebačeni u Bijelo Polje. Tamo će biti ljekarski dodatno pregledani i zbrinuti“, rekao je Arsović.

On je kazao da se radi o psihičkim bolesnicima, da su ranije liječeni u Dobroti i da će najvjerovatnije biti smješteni u Dom starih u Risnu.

„Tamo ima i specijalizovano odjeljenje za takve slučajeve. Sve u svemu, oni od danas više nijesu pod vedrim nebom i adekvatno su zbrinuti“, kazao je Arsović.

Iz Centra za socijalno u Bijelom Polju potvrđeno je da će beskućnici Bulatovići najvjerovatnije biti smješteni u Dom starih na moru.

„Ne znam zbog čega su do sada bili pod vedrim nebom. Imali su dovoljno socijalnih primanja da plaćaju privatni smještaj“, kazala je direktorica bjelopoljskog Centra za socijalno Zlata Lukač.

„Iz policije su nam rekli da oni ne rade ništa protivzakonito i da to nije njihov posao. Kazali su i da će odmah obavijestiti Centar za socijalno“

Mještani sela Dapsiće, desetak kilometara od Berana, tvrde sa druge strane da su Bulatovići posljednjih šest mjeseci proveli u njihovom selu i da su oni obavještavali sve državne organe, ali da do sada niko nije reagovao.

„Svako ko tvrdi da su oni posljednjih mjeseci lutali, pokušava da sa sebe skine odgovornost. Od juna su oni u Dapsiću i od tada nijesu nigdje išli“, kategoričan je stanovnik ovog sela Miodrag Lutovac.

On kaže da su odmah pošto su Bulatovići stigli u Dapsiće, mještani ovog sela najprije obavijestili policiju, jer nijesu znali kome drugom da prijave slučaj, niti o čemu se radi.

„Iz policije su nam rekli da oni ne rade ništa protivzakonito i da to nije njihov posao. Kazali su i da će odmah obavijestiti Centar za socijalno“, priča Miodrag.

Prema njegovim riječima, mještani Dapsića su kasnije saznali da su Bulatovići navodno do tada bili u nekom privatnom smještaju, ali da ih je gazda izbacio i da su se tako našli na periferiji Berana.

„Od tada su pod vedrim nebom. Čuo sam da su ih iz Bijelog Polja pronašli sada kada je trebalo da glasaju. Ne znam da li je to tačno, ali starac se hvalio kako je glasao za Mila“, kaže Miodrag.

Ubogi i nesrećni starci, brat i sestra Mihailo i Milosava, kao i Mihailova kćerka Mirka, porijeklom su iz bjelopoljskog sela Lozna. Oni su prije dvije decenije imali čitavo imanje i bili imućni. Tada im je, navodno, izgorjela kuća. Oboljeli i bez igdje ičega, osim parčeta zemlje, starci su počeli da se sele „od nemila do nedraga“.

Mještani Dapsića tvrde da je država reagovala tek kada je potresna storija o ovoj nesrećnoj porodici prikazana na Televiziji Vijesti.

„Mi smo u toj emisiji kazali da je sramota za Crnu Goru to što se radi sa ovim ljudima. Sramota i jeste, ali dobro je da je konačno neko reagovao, prije vikenda, za kada se najavljuje promjena vremena i moguće sniježne padavine. Oni su čitavih šest mjeseci spavali samo pod najlonima, na zemlji. Mi smo im nabavljali hranu i nosili drva. Po čitavu noć su ložili vatru, a staričino lelekanje slušalo je čitavo selo“, priča Miodrag.

Za Bulatovićima je juče u Dapsiću kod Berana, odmah pored magistralnog puta za Rožaje, ostala gomila stvari. Ostala je i upaljena vatra, kao dokaz da su tek juče odvedeni odatle...

Bonus video: