Visoka korupcija je premijer, ministri...

Drobnič je rekao da članice EU nijesu iskorijenile korupciju, ali da je razlika u tome što u njima postoji sistem koji omogućava njeno otkrivanje i sprečavanje
9 komentar(a)
Ažurirano: 25.10.2012. 15:53h

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič prvi je zvaničnik EU koji je precizno objasnio što se podrazumijeva pod pojmom korupcije na visokom nivou, u svjetlu stalnih poziva za obračun sa korupcijom i kriminalom.

“Znači, korupcija na visokom nivou je ona koja se uglavnom događa na većim projektima, i u nju su uključeni ministri, predsjednici vlade, poslanici, predsjednici opština”, rekao je Drobnič na predstavljanju projekta podrške primjeni antikorupcijske Strategije i Akcionog plana, da bi mu onda potpredsjednik Vlade Duško Marković, koji je sjedio do njega, došapnuo: “I direktori preduzeća”.

“I direktori velikih preduzeća”, dodao je Drobnič. “Ako sam ih nabrojao, nijesam mislio na pojedince u ovoj državi, nego generalno u EU, kao i u državama kandidatima... Korupcija na visokom nivou se događa obično u većem obimu i u nju su uključeni i najviši predstavnici vlasti“, rekao je on.

Drobnič je rekao da članice EU nijesu iskorijenile korupciju, ali da je razlika u tome što u njima postoji sistem koji omogućava njeno otkrivanje i sprečavanje.

“EU očekuje da borba protiv korupcije bude visoko pozicionirana u agendi novog parlamenta i Vlade”, rekao je Drobnič.

Tvining projekat, vrijedan 737.000 eura, koji finansira EU, u narednih 18 mjeseci sprovodiće Uprava za antikorupcijsku inicijativu i Komisija za sprečavanje sukoba interesa, u saradnji sa njemačkom Federalnom kancelarijom za administraciju.

Drobnič je ponovio zaključak u Izvještaju o napretku, da je korupcija u Crnoj Gori široko rasprostranjena i da i dalje predstavlja ozbiljnu zabrinutost jer omogućava grupama organizovanog kriminala inflirtraciju u privatni i javni sektor.

Na pitanje koji su to konkretni rezultati koje EU očekuje od Crne Gore, Drobnič je kazao da to ne podrazumijeva broj hapšenja: “Ako bi konkretne rezultate banalizovali na nivo broja hapšenja, onda to nije ono što EU očekuje. Njih treba razumjeti kao konkretne rezultate u kompletnom lancu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, koji počinje sa zakonodavstvom, nastavlja se sa institucijama i agencijama koje prate, otkrivaju i procesuiraju ta djela, i na kraju sa presudama i sankcionisanjem tih djela“.

To je, prema njegovim riječima, glavna poruka ovogodišnjeg Izvještaja EK o napretku Crne Gore. Drobnič je kazao da Crna Gora ulazi u novu fazu gdje će se ići konkretnije sa primjenom evropskog zakonodavstva koje se tiče upravo suzbijanja organizovanog kriminala i korupcije.

Bonus video: