Otvoren park Ujedinjenih nacija na Cetinju

Broj posađenih stabala simbolizuje godine postojanja UN, a planirano je da svake godine bude posađeno po još jedno stablo
2 komentar(a)
Cetinje, park UN, Foto: Cetinje.me
Cetinje, park UN, Foto: Cetinje.me
Ažurirano: 24.10.2012. 14:45h

Povodom 24. oktobra, Dana Ujedninjenih nacija, 67 stabala breza zasađeno je u novom parku Ujedinjenih nacija, koji se nalazi ispred zgrade „Vojni stan“, odnosno sportskog centra na Cetinju.

Broj posađenih stabala simbolizuje godine postojanja UN, a planirano je da svake godine bude posađeno po još jedno stablo, tako „da će park nastaviti da raste zajedno sa Ujedinjenim nacijama”.

Stalni koordinator UN u Crnoj Gori Rastislav Vrbenski, smatra da se partnestvo između Ujedinjenih nacija i crnogorskih građana razvija već više od dvije decenije, a da poseban pečat toj saradnji daje ovogodišnja psojeta Generalnog sekretara UN Ban Ki-muna.

Verbanski je poručio da tim UN u Crnoj Gori nije veliki, ali da se trudi da bude efikasan i djelotvoran

"Kako je Generalni sekretar tada istakao, Crna Gora je prepoznata po izuzetno uspješnoj primjeni koncepta “Djelujući kao jedan”, koji objedinjuje jedinstvene prednosti različitih UN agencija u pružanju podrške Vladi i narodu Crne Gore u razvoju, ostvarenju ljudskih prava i evropskim integracijama", kazao je Verbanski na svečanom prijemu koji je povodom ovog jubileja održan u Vladinom domu na Cetinju.

Pomoć najugroženijima

Verbanski je poručio da tim UN u Crnoj Gori nije veliki, ali da se trudi da bude efikasan i djelotvoran.

"Crna Gora ostaje trajno posvećena multilateralizmu i afirmaciji principa i načela Ujedinjenih nacija"

"Naša saradnja pokazala se kao veoma značajna u kriznim periodima, kao što je to bio slučaj tokom nevremena prošle zime, kada smo pomogli najugroženijima u tri opštine na svjeveru, kao i kada je nedavno veliki požar progutao cijeli izbjeglički kam Konik jedan.

U takvim i sličnim teškim vremenima za zemlju, Ujedinjene nacije udružuju svoje kapacitete sa državnim institucijama kako bi pružili pomoć onima kojima je najviše potrebna-kazao je Vrbenski. Za njega je, kako kaže, plodno partnerstvo UN i crnogorskog naroda, upravo krunisano otvaranjem ovog Parka ujedinjenih nacija na Cetinju.

Za prvog čovjeka crnogorske diplomatije, Nebojšu Kaluđerović, Park UN na Cetinju je još jedan simbol trajnosti, otvorenosti i posvećenosti Crne Gore najvišim vrednostima i ciljevima svjetske organizacije.

"Crna Gora ostaje trajno posvećena multilateralizmu i afirmaciji principa i načela Ujedinjenih nacija. Mir i stabilnost, zaštita i poštovanje ljudskih prava i sloboda i održivi razvoj, prioriteti su i našeg budućeg rada", kazao je Kaluđerović.

Poštovanje ljudskih prava

Ministar vanjskih poslova nema sumnje “da će 12. novembra Crna Gora dobiti podršku generalne skupštine UN i postati član Savjeta za ljudska prava, koji predstavlja jedan od najvažnijih tijela svjetske organizacije”.

"Riječ je o mjestu čije će postojanje simbolizovati sintezu zajedničkih vrijednosti koje baštine Ujedinjene nacije i naša država"

"To će, vjerujem, biti još jedno priznanje za naše zajedničke rezultate i spremnost da doprinesemo poštovanju ljudskih prava i sloboda ne samo u svojim granicama nego i globalno", rekao je Kaluđerović.

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović, u pismu koje je pročitano na prijemu, kazao je “da je Cetinje istorijski centar iz kojeg su započete brojne priče, pa i one o međunarodnim odnosima Crne Gore.

"Zbog toga mi je jako drago i što je Cetinje danas, simboličnom sadnjom 67 stabala, dobilo prvi Park Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori, ali i znatno šire. Riječ je o mjestu čije će postojanje simbolizovati sintezu zajedničkih vrijednosti koje baštine Ujedinjene nacije i naša država, kao njihov neraskidivi dio", poručio je Bogdanović.

Bonus video: