Grbović: Infektivni potencijal HIV-a i tuberkuloze i socijalni faktori tjeraju na oprez

Stvaranje adekvatnog okruženja za pogođene infekcijama je prioritetna obaveza i uslovljena je predanom borbom protiv stigme i diskriminacije
60 pregleda 0 komentar(a)
Mensud Grbović, Foto: Arhiva Vijesti
Mensud Grbović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 24.10.2012. 12:59h

Tuberkoloza i HIV su pod kontrolom u Crnoj Gori, ali njihov infektivni potencijal i socijalni faktori tjeraju na oprez, saopštio je pomoćnik ministra zdravlja Mensud Grbović.

“Njihov infektivni potencijal i prisutni socijalni faktori, koji mogu uticati da se ove infekcije otmu kontroli, tjeraju nas na oprez i traže od nas još veće napore i angažman”, kazao je Grbović na Šestom tradicionalnom Godišnjem sastanku Nacionalnog koordinirajućeg tijela, koji se odnosi na praćenje implementacije Nacionalnog strateškog odgovora na HIV/AIDS i tuberkulozu,.

Prema riječima Grbovića, stvaranje adekvatnog okruženja za pogođene tim infekcijama je prioritetna obaveza i uslovljena je predanom borbom protiv stigme i diskriminacije.

“Jer se ne smije zaboraviti da se univerzalna ljudska prava ne smiju dovoditi u pitanje i da je to obaveza svakog od nas, da ih štitimo”, rekao je Grbović.

Stalni predstavnik UNDP u CG Rastislav Vrbenski je kazao da će projekat Uspostavljanje i sprovođenje visokokvalitetnog programa kontrole tuberkuloze u regionu vrijednosti od 1,3 miliona eura do kaja godine biti administrativno zatvoren

On je kazao da je Crna Gora, kao dio zajedničkog procesa borbe protiv tih bolesti, na putu da postigne zacrtane ciljeve kad su u pitanju AIDS i tuberkuloza.

Grbović je pojasnio da je nova nacionalna strategija za borbu protiv HIV/AIDS-a u Crnoj Gori od 2010. do 2014 razvijena na poseban način, sa ključnim učesnicima iz vladinog i nevladinog sektora i Tematskom grupom za AIDS Ujedinjenih nacija.

On je kazao da je urađeno puno i na polju prevencije i suzbijanja tuberkuloze.

“Do kraja godine, Vlada će usvojiti novi Nacionalni program u borbi protiv tuberkuloze, koji će, uz pomoć Global fonda, omogućiti uspješan odgovor na tuberkulozu, kroz obezbjeđenje boljeg i sveobuhvatnijeg nadzora nad tuberkulozom, unapređenje dijagnostike i liječenja, i kroz veće uključenje zajednice i njeno bolje informisanje”, rekao je Grbović.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša je rekao da se Strategija za borbu protiv HIV-a i ADS-a najbolje sprovodi u Crnoj Gori, uz ostvarenje više od 98 odsto.

On je posebnu zahvalnost zbog toga uputio Global fondu, jer je ta institucija, kako je rekao, podržala obje nacionalane strategije.

“Značajnu pomoć na ovom planu imamo i od države i ona se pokazala kao odgovoran partner, jer je omogućila da sve ono što je bilo predviđeno i bude učinjeno”, kazao je Mugoša.

On je najavio da se uskoro očekuje potpisivanje novog ugovora oko ralizacije daljih aktivnosti.

“Ako se sagleda šta se sve radilo u prethodnom periodu, jasno se može zaključiti koliko smo bili posvećeni ovom poslu, što je od posebnog značaja, a to se odrazilo i na rezultate koje smo postigli”, rekao je Mugoša.

Stalni predstavnik UNDP u Crnoj Gori Rastislav Vrbenski je kazao da će projekat Uspostavljanje i sprovođenje visokokvalitetnog programa kontrole tuberkuloze u regionu vrijednosti od 1,3 miliona eura do kaja godine biti administrativno zatvoren.

Na drugoj strani, Program Jačanje nacionalnog odgovora na HIV medju grupama u povećanom riziku u Crnoj Gori, traje od jula 2010. godine.

“Indikatori ishoda i uticaja dobijeni istraživanjima potvrđuju pozitivne promjene u ponašanju članova populacija sa rizičnim ponašanjem i prevenciju HIV-a na niskom nivou. Ovo se može tumačiti i kao uticaj sprovedenih programskih aktivnosti u prethodnom nivou”, rekao je Vrbenski.

On je naglasio da je UNDP u prethodnom periodu uspostavio i održao odličnu saradnju sa institucijama države i organizacijama iz nevladinog sektora.

Bonus video: