Čarapić prijave o korupciji, aferama drži u fioci

“Da je ovo demokratsko društvo, gospođa Ranka bi se, s obzirom na profesionalne domete, prije trebala baviti kuvanjem ručka nego istragama", smatra Marković
68 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 24.10.2012. 08:25h

Urednici u dnevnicima “Vijesti ” i “Dan” Mihailo Jovović i Nikola Marković uzvratili su kritike na adresu Ranke Čarapić, vrhovne državne tužiteljke koja je 22. oktobra odgovornost tužioca i novinara za stanje u pravosuđu stavila u istu ravan.

Tužiteljka je zamjerila sudskim izvještačima da su nestručni, a dijelu NVO da su ispolitizovane.

“Ne treba biti pravni stručnjak pa zaključiti da borba Ranke Čarapić protiv kriminala uopšte ne zavisi od toga hoće li novinar pravilno upotrijebiti pravni termin kada izvještava iz sudnice, a činjenica je da su barem neki novinari stručniji i hrabriji u svom poslu od nje i svih njenih tužilaca”, smatra glavni urednik “Vijesti” Mihailo Jovović.

Pomoćnik glavnog urednika “Dana” Nikola Marković tvrdi da tužiteljka ne razumije ulogu medija i NVO i da je od “institucije koja bi trebalo biti stub društva napravila servis vladajuće partije”.

“Šta je uradila kada su u pitanju sumnjivi poslovi Prve familije i njenih tajkuna, koji su ozbiljni kriminalci završili u zatvoru na osnovu njenih optužnica? Umjesto da utvrdi ko je uzeo sedam miliona mita u aferi 'Telekom', ona vodi istragu protiv medija koji ukazuju na korupciju”, kaže Marković.

Urednik “Dana” tvrdi i da su njegovi novinari sakupili više ključnih dokaza o ubistvu Duška Jovanovića nego tužioci:

“Koliko je licemerje gospođe Čarapić pokazuje i to što se prijave protiv njenog supruga godinama drže u fioci dok se ona poziva na profesionalizam”.

“Da je ovo demokratsko društvo, gospođa Ranka bi se, s obzirom na profesionalne domete, prije trebala baviti kuvanjem ručka nego istragama. Nažalost, dok su kadrovi poput nje na čelnim funkcijama, Crnoj Gori je organizovani kriminal zapržio čorbu ”, zaključio je Marković.

On je tužiteljki spočitao i nedostatak hrabrosti jer nije smjela da poimenice prozove medije i NVO koji istražuju korupciju i organizovani kriminal:

“Znamo da se ovdje jedino radi o Vijestima, Danu, Monitoru i MANS-u”.

Tužioci ne smiju na nedodirljive

Mihailo Jovović napominje da su zamjerke na rad sudskih izvještača smiješne, jer bi u trenutku kada se pišu sudski izvještaji tužioci već trebalo da su okončali posao pošto “bez optužnice nema suđenja”.

“Problem je u kvalitetu tih optužnica. Naravno, i u tome što ona i njeni tužioci nijesu napisali bar stotinjak optužnica protiv ljudi u vlasti i mafiji na osnovu članaka tih istih "nestručnih" novinara - o pljačkaškim privatizacijama, napadima na novinare, korupciji u Telekomu, Prvoj banci, brutalnoj zloupotrebi položaja državnih funkcionera na svim nivoima, uključujući i tužioce”, smatra Jovović.

Urednik “Vijesti” tvrdi da u Izvještaju Evropske komisije ne bi bilo stavke o nedostatku rezultata u borbi protiv korupcije na visokom nivou, kao i da se zbog toga organizovani kriminal infiltrirao u privatni i javni sektor, da VDT svojim radom ili neradom ne štiti "moralne" kriminalce i nedodirljive ljude u vlasti i oko nje.

Galerija

Bonus video: