Marković: Možda ima pokušaja mafije da utiče na nas

Potpredsjednik Vlade nije želio da govori o uspjesima, ali ni da otkrije kako će konkretno ojačati Specijalni tim
58 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 24.10.2012. 19:19h

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković kazao je da možda ima pokušaja mafije da utiče na državne institucije, ali da ne zna da je ijedan od njih uspio i da Crna Gora radi na tome da svoje institucije zaštiti od bilo koje vrste uticaja.

Najnoviji Izvještaj Evropske komisije o Crne Gore u oblasti pravosuđa za Markovića je “bez sumnje dokument kojim se Crna Gora i njene institucije podstiču za dalje aktivnosti na planu reforme pravosuđa, unapređivanja zaštite i promocije ljudskih prava i osnovnih sloboda i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije”. U tom dokumentu konstatovano je „da korupcija ostaje široko rasprostranjena i dalje predstavlja ozbiljnu zabrinutost jer omogućava grupama organizovanog kriminala inflirtraciju u privatnom i javnom sektoru“.

Marković, međutim, smatra tendencioznim pitanje kako će se konkretno izboriti da državne institucije zaštiti od uticaja organizovanog kriminala i mafije.

“Vaše pitanje je tendenciozno jer sadrži konstataciju da organizovani kriminal utiče na državu. Možda ima pokušaja, ali ja ne znam da je ijedan uspio. Nijedna država na svijetu ne može zaštititi svoje institucije od ove vrste uticaja. Ono što država treba da radi, i što Crna Gora radi, a o tome sude rezultati, jeste da institucije učini imunim na bilo kakvu vrstu uticaja, prvenstveno mislim na političku, ali i na svaku vrstu nezakonitog uticaja. Da je drugačije, kako bismo bili pred vratima NATO i najuspješniji primjer regiona kad je riječ o ostvarivanju naših evropskih aspiracija“, rekao je Marković „Vijestima“.

On ipak nije želio da komentariše to što pred vratima NATO-a Crna Gora ima nepravnosnažne presude za visoku korupciju, na stotine neosnovanih optužnica zbog kojih država plaća obeštećenja, neotkrivene nalogodavce nerasvijetljenih ubistva Duška Jovanovića, Slavoljuba Šćekića, Gorana Žugića, Belog Raspopovića... Nije želio da odgovori na pitanje da li su to slučajevi neuspjelog uticaja mafije na državne institucije.

“To što su izvještajem prepoznate slabosti sa kojima se susrijećemo, ali koje uspješno, postepeno i sistemski prevazilazimo, jeste dodatna vrijednost ovog dokumenta, jer će se time, crnogorskim institucijama olakšati donošenje akcionih planova u svim oblastima koje su predmet crnogorskih pregovora za članstvo u EU“, rekao je Marković.

On nije želio da odgovori koje je konkretne slabosti Crna Gora uspješno i sistematski prevazišla u periodi od prošlog do ovog izvještaja. Djelimično je saglasan sa ocjenom iz dokumenta kako je korupcija i dalje široko rasprostranjena u Crnoj Gori, ali smatra da korupcija nije toliko razvijena koliko su nerazvijeni mehanizmi za njeno suzbijanje.

Marković nije saglasan da su ponovljene primjedbe iz Brisela da nema istraga, optužnica i presuda za korupciju na visokom nivou.

Marković nije saglasan da su ponovljene primjedbe iz Brisela da nema istraga, optužnica i presuda za korupciju na visokom nivou

„Nije rečeno da nema istraga, optužnica i presuda za korupciju na visokom nivou, već da rezultati u ovoj oblasti moraju biti u velikoj mjeri unaprijeđeni. Svjedoci smo uspješnog procesuiranja slučajeva korupcije na svim nivoima i u svim oblastima, od policije, preko lokalne samouprave, državne uprave, zdravstva, sudstva, pa do visoke politike“, rekao je Marković.

Ministru pravde, za razliku od autora izvještaja, nije sporno ko donosi dokaze: “U ovoj fazi, kada Crna Gora još gradi kapacitete za borbu u ovoj oblasti, važnije je da se procesi uspješno vode, a manje je važno koja strana obezbjeđuje dokaze“.

Ojačaćemo Specijalni tim, biće i novo Specijalno tužilaštvo

Marković najavljuje jačanje institucionalnih kapaciteta za suzbijanje korupcije, kroz dalje obuke profesionalaca u policiji, tužilaštvu i sudovima za primjenu novousvojenog zakonodavstva.

„Radimo na jačanju Specijalnog istražnog tima, koji vidimo kao embrion budućeg Specijalnog tužilaštva, osposobljenog da proaktivno cilja na sve oblike kriminala i sprovođenje sofisticiranih operacija, kao što su finansijske istrage. Razvijamo i regionalnu i međunarodnu saradnju u borbi protiv korupcije i svih vidova kriminala i u tome imamo uspjeha“, ističe Marković, ne otkrivajući o kojim uspjesima se radi.

Marković nije želio da govori o uspjesima, ali ni da otkrije kako će konkretno ojačati Specijalni tim

Nije želio da otkrije ni kako će konkretno ojačati Specijalni tim, ni da prokomentariše činjenicu da su mnoge optužnice Specijalnog tima pobijene presudama po kojima je utvrđeno da se nije radilo o organzovanom kriminalu. Specijalni istražni tim je formiran prije skoro tri godine.

Oduzeli smo imovinu vrijednu 40 miliona

Ministar pravde očekuje da će u narednom periodu biti značajni rezultati u oduzimanju imovine zbog korupcije.

„Činjenica da od donošenja novog zakonodavstva do danas imamo privremeno oduzetu imovinu u vrijednosti od oko 40 miliona eura govori o tome da se zakonodavstvo primjenjuje i institucije funkcionišu. Nastavićemo ovim tempom kako bismo obezbijedili punu profesionalnost i održivost rada institucija, tj. kontinuitet u postizanju rezultata. Saglasan sam da u oblasti korupcije imamo ograničene rezultate kad je riječ o oduzimanju imovinske koristi, ali očekujem da u periodu koji dolazi ti rezultati budu značajniji“, rekao je Marković.

Galerija

Bonus video: