Veliko interesovanje za pomoć porodici Nikčević

Njihov dvanaestogodišnji sin Božidar nadniči od pete godine kako bi pomogao roditeljima koji mjesečno oko 80 eura izdvajaju za ljekove
90 pregleda 25 komentar(a)
Ažurirano: 23.10.2012. 17:04h

Redakciji “Vijesti” telefon ne prestaje da zvoni od kada je izašla priča o porodici Nikčević iz nikšićkog naselja Kličevo. Svetlana i Miloš, oboje oboljeli, imaju troje djece i žive od 160 eura penzije koju je Miloš naslijedio od oca.

Svetlana ima gangrenu glave, okoštavanje vratnih kičmenih pršljenova, astmatičar je, ima probleme sa srcem, četiri puta je radila ablaciju (postupak koji može ispraviti probleme srčanog ritma) i 30. avgusta je imala zakazanu operaciju srca u Sremskoj Kamenici na koju nije otišla jer nije imala 2.000 eura, koliko košta operacija. Miloš je prije pet godina nervno obolio.

Njihov dvanaestogodišnji sin Božidar nadniči od pete godine kako bi pomogao roditeljima koji mjesečno oko 80 eura izdvajaju za ljekove. Božidar radi sve – kopa, plijevi, plasti, cijepa drva, i ništa mu nije teško.

„Četiri puta je rađena ablacija, ali ništa nije urađeno. Uputili su me da idem na operaciju srca u Sremsku Kamenicu ili Dedinje jer se ovdje ne može obaviti. Najniža cijena za operaciju je 2.000 eura i preko veze bila je zakazana za 30. avgust, ali nijesam mogla da odem jer odakle mi tolike pare. A treba se i pripremiti za put. Odakle?“, kazala je Svetlana kada je ekipa “Vijesti” posjetila prošle sedmice.

Kćerka Jelena je deveti razred i majci pomaže u kućnim poslovima kao i u podizanju brata Jovice koji u januaru puni pet godina. Ona i brat nemaju zahtjeva niti od roditelja bio šta traže.

„Nemamo mi uslova da bi imali skupe stvari pa onda ne možemo ni da želimo tako nešto. Tek kada se stvore uslovi onda ćemo moći i da želimo“, kazala je Jelena.

Njeni drugari na proljeće idu na polumatursku ekskurziju. Ona o njoj i ne razmišlja jer, kako je kazala, kući nemaju ni za osnovne životne namirnice a ne za njenu eksurziju. Jelena i Božidar imaju samo jednu želju – da im roditelji ozdrave.

„Malo ko ima ovakvu djecu. Teže mi je njih gledati nego ova moja bolest. Na njima se ne može poznati kako nam je teško i kroz šta prolazimo. Ne žele da niko primjeti našu muku. Ja znam kako je meni“.

„Kada vidim kako sva djeca idu u školu i šta imaju a moja djeca nemaju ni čašu vode normalno da popiju. 21. je vijek a moje dijete mora u kantu da donese vode da bi pilo. Da se okupa kao prije 50 godina, ugrije vodu u kazan pa u banju. Nikome ne bi bilo milije da možemo stvoriti bolje uslove nego meni. Zaslužilo je to njih troje“, kazala je Svetlana.

Njihovi ne mogu da im pomognu jer su, kako rekoše, i oni u nezavidnoj finansijskoj situaciji.

„Ne očekujem da mi neko pomogne jer svi su u nekim problemima i mukama. Znam da je svuda teška situacija i da se ne može. Moja muka, moja briga“, kazala je Svetlana.

Nikčevići imaju dvije prostorije – jednu u kojoj spavaju i drugu koja je pretvorena u kuhinju i dnevni boravak i stvari koje su gotovo sve raspale. Nemaju vodu, a struju su prikopčali od komšija.

Svi oni koji žele da pomognu Nikčevićima mogu da uplate na njihov žiro račun ili da pošalju novac poštom.

Žiro račun je:

510-2509977268009-29, CKB, na ime Svetlane Nikčević

Adresa je: Bulevar 13.jul 198, Kličevo, Nikšić

Galerija

Bonus video: