Medijska scena Crne Gore: Na udaru ko otkriva istinu

Panelisti iz redakcija “Vijesti”, “Dana” i “Monitora” ukazali su na sistematske pritiske vlasti i težnje da se uguše nezavisni mediji,
89 pregleda 2 komentar(a)
SEEMo konferencija, Novinari, Mediji, Foto: Vuk Lajović
SEEMo konferencija, Novinari, Mediji, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 23.10.2012. 14:23h

“U Crnoj Gori imate jednu potpuno ludu situaciju da jedan broj medija pokušava uporno da pokaže kako je drugi broj medija strašno kritičan prema vladi, a da su oni navodno umjerno kritični. A u stvari su potpuno kontrolisani“.

Ovaj komentar direktora ND „Vijesti” Željka Ivanovića, najbolje je prikazao stanje na crnogorskoj medijskoj sceni na sinoćnjoj panel diskusiji konferencije SEEMO.

Panelisti iz redakcija “Vijesti”, “Dana” i “Monitora” ukazali su na sistematske pritiske vlasti i težnje da se uguše nezavisni mediji, dok su predstavnici Antene M, “Pobjede” i RTCG, ili obesmišljavali novinarstvo ili su nezavinse medije nazivali opozicionim.

„Kada upoređujem našu situaciju sa Hrvatskom, mogu da kažem da ovdje nema nijedan antirežimski medij, jer su svi glavni mediji u Hrvatskoj mnogo kritičniji prema vladi, nego što su “Vijesti”, ”Dan” i “Monitor”. Ali zato nikom u Hrvatskoj od ostalih medija ne pada pamet da dovode u pitanju tu njihovu kritičnost. Zato je apel da se mediji u Crnoj Gori počnu takmičiti u tome ko će biti kritičniji prema onima koji su moćni i koji vladaju”, poručio je Ivanović.

Šuković o splačinama

Direktorica “Monitora” Milka Tadić-Mijović podsjetila je da je ubijen vlasnik lista “Dana” Duško Jovanović i prebijen glavni urednik “Vijesti” Mihailo Jovović. Ona je istakla da je „najveći dio novca od oglašavanja državnih institucija i javnog sektora otišao podobnim medijima, iako imaju nemjerljivo manji tiraž i gledanost od nezavisnih“.

Za direktora Antene M Darka Šukovića najveći problem je kvantitet.

„U malom sistemu ima stotinu glasila... prilično je riba u jako maloj bari. Taj kvantitet još čeka da pređe u kvalitet, a prouzrokuje hiperprodukciju medijskih splačina. U Crnoj Gori je izgubljena kultna, tačna i pouzdana informacija. Lakoća objavljivanja neistina je gotovo nepodnošljiva“, ocijenio je Šuković.

Ocjene da je “Pobjeda” na budžetu države, za direktora tog medija Lava Lajovića je “laž koju su svi usvojili kao istinitu”.

„Mi već deset godina pokušavamo da se privatizujemo i sve vrijeme se finanisiramo iz svojih prihoda. Kada se obratimo državi za pomoć, oni kažu da nam daju jer je to nelegitimno“, ocijenio je Lajović te pozvao sve medije da otkriju svoje tiraže.

Jovović: Neki mediji kriju istinu

Glavni urednik “Vijesti” Mihailo Jovović rekao je da je netačno da “Pobjeda” ne prima novac iz državnog budžeta, jer su građani u nekoliko navrata plaćali gubitke tog medija koje je država opraštala.

„U Crnoj Gori postoji ogroman broj medija koji ne obavaljaju svoju osnovnu funkciju, služe da sakriju istinu, da prikriju nepravilnosti koje se dešavaju. Mediji koji pokušavaju da vrše svoju osnovu ulogu u Crnoj Gori su na velikom udaru“, kazao je Jovović.

Pomoćnik glavnog urednika “Dana” Nikola Marković je naveo niz primjera na koji način država kroz zabranu oglašavanja državnih firmi, javnih preduzeća i slanjem inspekcijskih službi, te parabudžetskim pomaganjem podobnih medija, pokušava da ekonomski uništi nezavisne medije.

Kome se isplate “Dnevne”

Panelisti su se posebno osvrnuli na “Dnevne novine”, pa je direktor “Pobjede” Lav Lajović izjavio da bi bilo interesantno da se otkrije kako se finanisraju besplatne novine i kako se dešava da se prodaju po 20 centi besplatni primjerci.

Za Nikolu Markovića “Dnevne novine” su klasičan primjer dampinga.

„Tajkun koji je zakupio Sveti Stefan ne plaća porez ni zakup, ali zato ima svoj mediji koji besplatno dijeli po zemlji.

Bonus video: