Čarapić više brine neznanje medija nego tužilaca

“Onoliko koliko se bude insistiralo na nezavisnosti pravosuđa, toliko treba insistirati na jačanju kapaciteta onih koji prate i ocjenjuju pravosuđe..."
8 komentar(a)
Ranka Čarapić, Foto: Luka Zeković
Ranka Čarapić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.10.2012. 17:56h

Slaba tačka pravosuđa je jaz između zakona i njihove nezadovoljavajuće primjene, ocijenio je predstavnik kancelarije EK u Podgorici Andrej Lis.

U uvodnom izlaganju na predstavljanju rezultata monitoringa pravosuđa Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) predstavnik EK je potencirao da treba završiti “reviziju Ustava kako bi se spriječio uticaj politike na pravosuđe”.

Takođe je rekao da bi trebalo sprovoditi disciplinsku odgovornost tužilaca i birati ih transparentno.

Međutim, CEDEM je u istraživanju praćenja rada dva viša suda i nekoliko osnovnih, kao najveće probleme pravosuđa prepoznao neuslovne sudnice, nedostavljanje kompletnih spisa advokatima, loše sudske zapisnike, nepouzdanu sudsku dostavu i medije.

Dobronamjerna kritika

Vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić priznala je da tužilaštvo ima dosta problema ali je izlaganje na konferenciji gotovo u cijelini posvetila “neznaju medija” i “političkom djelovanju pojedinih nevladinih organizacija”.

“Onoliko koliko se bude insistiralo na nezavisnosti pravosuđa, toliko treba insistirati na jačanju kapaciteta onih koji prate i ocjenjuju pravosuđe... U sudnicama godinama sjede novinari za koje ponekad možemo zaključiti da ne vladaju pravnom terminologijom, ne poznaju propise i ne prikazuju šta se dešava u sudnici,” rekla je ona.

Vrhovna tužiteljka je zatim zamjerila dijelu NVO sektora da pokazuje ”visok stepen politizacije”, a pojedinim političkim strankama da preko “pravosuđa pokušavaju osvariti svoje ciljeve”.

Na konstataciju Milana Radovića, koordinatora “Građanske alijanse” da nestručni NVO i mediji mogu nanijeti štetu jedino sebi, dok tužilaštvo zbog problema koje ima štetu čini čitavom društvu i javnom interesu, Čarapićeva je pojasnila da je njena kritika bila dobronamjerna.

“Dosta je problema i u tužilaštvu, kao i u svim institucijama ali ima i dosta rezultata. Rezultata koje smo ostvarili i koji su ušli u temelj dobre ocjene EK”, dodala je ona.

Bez komentara za "Vijesti"

Koji je konkretan doprinos tužilaca za dobijanje pozitivnih ocjena od Evropske komisije i kako će pomoći profesionalizaciji izvještača iz sudnica, Ranka Čarapić nije željela da komentariše za “Vijesti”, rekavši da je to njen lični odnos prema novinaru, ali i kući iz koje dolazi.

Bivši zamjenik specijalnog tužioca i aktuelni zaštitnik ljudskih prava Šućko Baković podržao je stav “da mediji treba da se specijalizuju ako to treba da čini tužilaštvo”.

Iako je i CEDEM novinarsko izvještavanje prepoznao kao problematično jer se često krši pretpostavka nevinosti, predstavnici medija nijesu pozvani kao učesnici, već samo kao izvještači sa konferencije.

Bonus video: