Održan istorijski čas posvećen braći Peru i Luki Kotarac

Pero Kotarac je poginuo u septembru 1943. godine, kada se poslije proboja sa Sutjeske sa dijelom brigade uputio ka Crnoj Gori. U pivskom selu Boričje ubili su ga četnici. Luku su početkom 1943. uhvatili četnici i predali ga Italijanima koji su ga smjestili u zatvor "Volat", odakle je u aprilu 1943. sa grupom od 40 boraca i komunista uspio da pobjegne
70 pregleda 0 komentar(a)
istorijski čas Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
istorijski čas Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 13.06.2018. 06:57h

Udruženje boraca narodnooslobodilačkog rata (UBNOR) i antifašisti Nikšića organizovali su istorijski čas u Srednjoj ekonomsko–ugostiteljskoj školi u Nikšiću posvećen revolucionarima, braći Peru i Luki Kotarac, čije ime je nekada pomenuta škola nosila.

O braći Kotarac govorio je Željko Zvicer, sekretar UBNOR-a i antifašista, koji je kazao srednjoškolcima da heroji kojima je sloboda bila iznad života treba da služe kao primjer svima da „lakše izvuku pouke iz prošlosti, kako bi jasnije sagledali budućnost i pravilno trasirali svoj put“.

"Poznavajući Pera kao smjela, odvažna i izdržljiva borca legendarni komandant Sava Kovačević uzima ga za ličnog kurira s kojim je prošao mnoge marševe i bojeve po Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori sve do bitke na Sutjesci“, kazao je Zvicer.

Pero Kotarac je poginuo u septembru 1943. godine, kada se poslije proboja sa Sutjeske sa dijelom brigade uputio ka Crnoj Gori. U pivskom selu Boričje ubili su ga četnici. Luku su početkom 1943. uhvatili četnici i predali ga Italijanima koji su ga smjestili u zatvor "Volat", odakle je u aprilu 1943. sa grupom od 40 boraca i komunista uspio da pobjegne.

"Učestvuje kao borac u slavnoj bici na Sutjesci i na Vučevu biva ranjen. Iako ranjen nije htio da se odvoji od svoje borbene jedinice već ostaje u njenom satavu. Tri dana poslije prvog ranjavanja ponovo biva lakše ranjen na Sutjesci, da bi sjutradan 13. juna u proboju poginuo“, kazao je Zvicer.

Kako je poručio istorijski čas je odlična prilika da se pokrene inicijativu da se Srednjoj ekonomsko – ugostiteljskoj školi vrati njen prvobitni naziv – Ekonomska škola „Braća Kotarac“.

Istorijskom času prisustvovali su i Slobodan Bato Mirjačić, predsjednik UBNOR-a i antifašista Nikšić, dr Radovan Mijanović, član predsjedništva Udruženja, profesor Duško Lučić, kao i profesorica Tanja Bulajić, sestrična braće Kotarac

Lučić je kazao da času prisustvuju i članovi Inicijalnog odbora udruženja čiji zadatak će biti da baštini tradiciju Ekonomske škole. Podsjetio da je škola sedamdesetih godina prošlog vijeka nosila ime braće Kotarac, da je 1991.godine, nakon ponovnog osnivanja promijenila strukturu, ali da uvijek sa ponosom ističu da baštine dugu tradiciju.

Slobodan Mirjačić je istakao da je jedan od zadataka UBNOR-a i antifašista da baštine tekovine revolucije, kao i da u školama održavaju časove istorije kako bi osvježili sjećanja starijih, a mladima dočarali ko su heroji koji su nam darivali slobodu. Podsjetio je da je antifašizam jedna od najvećih tekovina NOR-a i poručio da što više budemo širili antifašizam to će biti manje prostora za nazadne ideje.

Bonus video: