Odakle će Hrapoviću biti po volji

„Konkursom je traženo da prijavljeni kandidati pored opštih, ispunjavaju i posebne uslove, kao i da dostave i svoj program rada i razvoja zdravstvene ustanove, za mandatni period“, piše u odgovorima iz Hrapovićevog kabineta
253 pregleda 5 komentar(a)
Godišnjica Vlade, Kenan Hrapović, Foto: Savo Prelević
Godišnjica Vlade, Kenan Hrapović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.06.2018. 19:42h

Ministar zdravlja Kenan Hrapović (SD) odbio je da imenuje direktora budvanskog Doma zdravlja, iako je za to mjesto konkurisalo dvoje - aktuelni vršilac dužnosti direktora Vesna Vučetić i Dobrilo Gojković, nekadašnji načelnik Komunalne policije Budve. Oba kandidata bliska su Demokratskoj partiji socijalista (DPS).

To što kandidati ispunjavaju uslove, ali Hrapović nijesu po volji, iz Ministarstva su objasnili time da je Zakon o zdravstvenoj zaštiti omogućava ministru da imenuje direktora državnih zdravstvenih ustanova, ali i time da “programi rada i razvoja koje su kandidati dostavili, ne obezbjeđuju mjere i aktivnosti za ostvarivanje glavnih ciljeva i postizanje očekivnih rezultata DZ Budva u pružanju dostupne, kvalitetne i blagovremene zdravstvene zaštite i ostvarivanje interesa ove zdravstvene ustanove...”.

„Na osnovu Zakona o državnoj upravi i Zakona o zdravstvenoj zaštiti, u postupku imenovanja direktora Doma zdravlja Budva, na osnovu javnog konkursa, ministar zdravlja donio je odluku o neimenovanju direktora...”, odgovorili su „Vijestima“ iz Ministarstva zdravlja. Ljekarka Vučetić je bila dugogodišnja odbornica DPS-a u Budvi, dok je Gojković za vrijeme predsjednika Opštine Srđe Popovića zauzimao čelnu poziciju u Komunalnoj policiji, a prethodno bio i zaposlen u budvanskom Centru bezbjednosti.

„Konkursom je traženo da prijavljeni kandidati pored opštih, ispunjavaju i posebne uslove, kao i da dostave i svoj program rada i razvoja zdravstvene ustanove, za mandatni period“, piše u odgovorima iz Hrapovićevog kabineta.

Gojković je juče kratko kazao da poštuje ovakvu Hrapovićevu odluku, dok Vučetić nije odgovarala na pozive i SMS “Vijesti”.

Iz Ministarstva su odgovorili i da su Vučetić i Gojković dostavili dokaze o ispunjenosti uslova predviđenih konkursom, kao i programe rada i razvoja zdravstvene ustanove.

„U Ministarstvu zdravlja formirana je komisija koja je provjerila dostavljene prijave i dokaze kandidata i utvrdila da su blagovremene i da su dostavljeni svi dokazi, u skladu sa konkursom, kao i programi rada i razvoja zdravstvene ustanove za mandatni period. Komisija je prijave sa dokazima i programima rada dostavila ministru zdravlja na razmatranje i odlučivanje o imenovanju direktora Dom zdravlja Budva. Ministar je izvršio analizu dostavljenih programa rada u mandatnom periodu i razvoja zdravstvene ustanove i plan rada kandidata, kao i način preduzimanja konkretnih mjera i aktivnosti, u odnosu na poboljšanje i unapređenje kvaliteta i dostupnosti zdravstvene zaštite građana, uz finansijsku održivost pružanja zdravstvene zaštite i funkcionisanja ove zdravstvene ustanove“, pojašnjavaju iz Ministarstva zdravlja.

Naglašavajući da je Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, između ostalog propisano da direktora zdravstvene ustanove, čiji je osnivač država, imenuje i razrješava ministar zdravlja na osnovu konkursa, iz Ministarstva zdravlja navode da saglasno toj odredbi da ministar ima pravo da imenuje direktora zdravstvene ustanove, po svom izboru i ocijeni program rada prijavljenih kandidata i razvoja zdravstvene ustanove, kao i na osnovu planiranih aktivnosti za pružanje zdravstvene zaštite građanima i ostvarivanje interesa zdravstvene ustanove.

„Na osnovu priloženih dokaza, analize planiranih aktivnosti i očekivanih rezultata mjera koje bi preduzeli kandidati Vučetić i Gojković, u odnosu na pružanje zdravstvene zaštite i razvoj zdravstvene ustanove, ministar je utvrdio da programi rada i razvoja koje su kandidati dostavili, ne obezbjeđuju mjere i aktivnosti za ostvarivanje glavnih ciljeva i postizanje očekivnih rezultata DZ Budva... u skladu sa glavnim ciljevima utvrđenim strateškim dokumentima iz oblasti zdravstva, uključujući i Strukturne reforme u zdravstvenom sistemu“, zaključuje se u odgovorima iz Ministarstva zdravlja.

Dom zdravlja Budva ponovo će raspisati javni konkurs.

Bonus video: