Povraćaj imovine

Evropski sud presudio: Crna Gora dobila spor protiv SPC i Srbije

Zastupnik Crne Gore pred sudom u Strazburu, Zoran Pažin rekao je da je Evropski sud u cjelosti prihvatio njegovu pravnu argumentaciju
269 pregleda 70 komentar(a)
Ažurirano: 19.10.2012. 14:46h

Crna Gora je dobila međunarodno-pravni spor pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, koji se vodio po tužbi Srpske pravoslavne crkve (SPC), kojoj se pridružila i Srbija protiv Crne Gore.

Eparhija budimljansko-nikšićka i još 11 organizacionih jedinica SPC podnijele su 2004. godine tužbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu zbog povraćaja imovine, a tužbi se u septembru pridružila Vlada Srbije.

Zastupnik Crne Gore pred sudom u Strazburu, Zoran Pažin rekao je da je Evropski sud u cjelosti prihvatio njegovu pravnu argumentaciju, i oglasio neprihvatljivom i odbacio predstavku SPC.

“Kao i intervenciju u njihovu korist od Srbije, dok je u drugom dijelu njihovu predstavku proglasio očigledno neosnovanom”, kazao je Pažin agenciji MINA.

On je naveo da je Evropski sud prethodno utvrdio da su lišene svakog pravnog osnova tvrdnje SPC i Srbije da su podnosioci predstavke navodne žrtve povrede prava na mirno uživanje imovine, prava na pravično suđenje, kao i da su žrtve drskriminacije od strane države Crne Gore.

Pažin smatra da odluka Suda predstavlja posebnu pravnu satisfakciju za Crnu Goru.

“U svijetlu činjenice kakvim su sve uvredama tokom postupka Crna Gora i Crnogorci, kao najbrojnija nacija u državi bili izloženi, posve neprimjereno međunarodnom pravu i diplomatskoj etikeciji, u pismenom podnesku prethodne Vlade Srbije, s čim je crnogorska javnost već upoznata”, kazao je on.

Pažin je ocijenio da će odluka Evropskog suda u korist države Crne Gore, biti od dalekosežnog značaja za uređenje pravnih i drugih pitanja koja su u ovom sporu tretirana, u skladu sa međunarodno pravnim standardima.

Preporučujemo za Vas