Alarmantno u Pljevljima: Za šest mjeseci čak 221 oboljelih od raka

Sve većem broju Pljevljaka dijagnosticira se kancer, čemu vjerovatno doprinosi visok stepen zagađenja vazduha
158 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 18.10.2012. 15:00h

Iz godine u godinu sve više Pljevljaka obolijeva od karcionoma, čemu, osim poznatih uzročnika, najvjerovatnije značajno doprinosi i velika zagađenost te sredine, posebno tokom zimskih mjeseci.

Prema podacima Higijensko-epidemiološke službe, u Pljevljima je u periodu od 2010. do jula ove godine registrovano 712 slučajeva obolijevanja od karcinoma. Broj oboljelih od karcinoma iz godine u godinu se povećava. U 2010. zabilježeno je 211 slučajeva, u 2011. godini 280, dok je za prvih šest mjeseci ove godine zabilježen čak 221 slučaj obolijevanja.

Najveći broj tumora javlja se na organima za disanje, a za dvije i po godine registrovana su 84 slučaja oboljevanja od najteže bolesti.

Uporedni podaci pokazuju da je broj oboljelih gotovo kod svake vrste karcinoma primjetno veći u 2011. nego u 2010. godini.

Osim od karcinoma, raste i broj oboljevanja od bronhitisa, astme, upale pluća i infekcija respiratornog trakta.

Prema podacima koje su objavile “Pljevaljske novine”, od 2010. godine do jula 2012. u Pljevljima je zabilježeno 21.209 slučajeva obolijevanja od bolesti sistema za disanje. Iz godine u godinu broj oboljelih se povećava. U 2010. godini registrovana su 6.632 slučaja, dok je u 2011. godini zabiljženo gotovo dvije hiljade više, 8.563. Za šest mjeseci ove godine registrovano je čak 6.014 slučajeva obolijevanja.

Za dvije i po godine zabilježeno je 2.490 slučajeva obolijevanja od bronhitisa, 998 slučajeva astme i 491 slučaj obolijevanja sinusa. U 2010. godini evidentirano je 1.626 slučajeva akutne infekcije respiratornog trakta, a u 2011. godini gotovo 800 slučajeva više - 2419.

Pedijatar Veselinka Ječmenica nedavno je iznijela podatak da u idustrijskim centrima, uključujući i Pljevlja, dolazi do mutacije genskog materijala, pa iz generacije u generaciju, osim povećanja malignih oboljenja, povećan je broj urođenih anomalija. Ona je istakla da se već dugo iznose podaci o uticaju aerozagađenja na zdravlje, ali da odgovorni ništa ne preduzimaju.

„Ne smijemo biti nijemi posmatrači, niti samo analitičari ovakog stanja kakvo jeste. Nama treća generacija odrasta u ovakvim uslovima“, rekla je Ječmenica.

Ona je kazala da su PM čestice od 2,5 mikrona opasnije i daju veće probleme od PM 10 čestica.

U stacionarnoj stanici u Pljevljima tek odnedavno se mjere i vrijednosti PM 2,5 čestica. Ječmenica je kazala da, osim aerozagađenja, veliki uticaj na povećanje maligniteta ima i pušenje.

Svjetska zdravstvena organizacija procijenila je da svake godine dva miliona ljudi umre od posljedica zagađenja vazduha. Za svako povećanje od deset mikrograma sitnih čestica u vazduhu, kako tvrde stručnjaci, rizik od prerane smrti raste sa 11 do 17 odsto.

Božić sa najvećom koncentracijom PM10

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, Pljevaljaci su od oktobra prošle do marta ove godine, duže od tri mjeseca, tačnije 97 dana, udisali vazduh prezasićen štetnim PM10 česticama.

Po standardima Evropske unije, koja je propisala graničnu vrijednost za te čestice od 50 mikrograma po metru kubnom, broj prekoračenja je daleko veći, odnosno Pljevljaci su 138 dana udisali vazduh prezasićen tim česticama.

To su opasni polutanti koji napadaju respiratorni sistem.

Najveća vrijednost PM10 izmjerena je 7. januara – 644 mikrograma po metru kubnom, sedam puta veća od dozvoljene, a ako se uporedi sa standardima EU, gotovo trinaest puta veća od dozvoljene koncentracije.

Bonus video: