Kolašin: Pripreme za sezonu - tri važna turistička objekta pod ključem

"Opširniju ćete dobiti uskoro, a sada mogu da kažem da će sezona početi na vrijeme, a pripreme biti uredno obavljene", kaže Šćepanović
59 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 18.10.2012. 16:11h

U vrijeme kada su pripreme za početak zimske turističke sezone, tokom nekih „srećnijih“ godina, već bile poodmakle, ovog oktobra plombe inspekcije rada na vratima su tri važna turističko-ugostiteljska kolašinska preduzeća.

Zabrana rada u objektima Ski-centra „Kolašin 1450“ još traje, iako je ranijih godina u ovo doba već bilo završeno pola posla na servisiranju žičara i ski-liftova, kao i na pripremi staza na Bjelasici.

Uprkos činjenici da se zaposlenima još duguju zarade od marta ove i doprinosi od januara 2010, te da Ski-centar duguje „na nekoliko strana“, direktor tog preduzeća Boban Šćepanović optimista je kada je riječ o predstojećoj turističkoj sezoni

Inspektori rada zatvorili su Ski-centar u junu zbog kašnjenja isplata zarada i uplate doprinosa za zaposlene. Slično se dogodilo i minule godine kada je isto to učinjeno u septembru, a onda, pred sami početak zimske turističke sezone, skijalište je dobilo privremenu dozvolu za rad.

Kako u međuvremenu poslodavci nijesu ispoštovali sa Inspekcijom rada dogovorenu dinamiku izmirenja dugova, zabrana je obnovljena.

Uprkos činjenici da se zaposlenima još duguju zarade od marta ove i doprinosi od januara 2010, te da Ski-centar duguje „na nekoliko strana“, direktor tog preduzeća Boban Šćepanović optimista je kada je riječ o predstojećoj turističkoj sezoni.

„Mnogo toga je već odrađeno kako bi Ski-centar što prije počeo da radi, odnosno da počnu pripreme zimske turističke sezone. Opširniju priču o tome dobićete uskoro, a sada mogu da kažem da će sezona početi na vrijeme, a pripreme biti uredno obavljene“, rekao je Šćepanović.

Iako prilikom nedavne radne posjete Kolašinu ministar finansija Milorad Katnić za „Vijesti“ nije potvrdio informacije prema kojima je Vlada spremna da odloži naplatu dugova najvažnijeg kolašinskog turističkog preduzeća, Šćepanović tvrdi da je ugovor već potpisan.

Katnić je kazao da je sa čelnim ljudima Opštine razgovarao o načinima da se reprogramiraju dugovi lokalne uprave i javnih preduzeća i da „nije bilo razgovora o privatnim preduzećima“.

„Imamo već rješenje Ministarstva finansija o odloženom izmirivanju tih obaveza, i to situaciju čini znatno drugačijom nego minulih godina. Ostalo je da se taj dio obaveza izmiri u dogovoru sa poreskom upravom i propisanom dinamikom.

Ne mogu reći precizan datum kada će se steći uslovi da se skinu plombe Inspekcije rada, ali je sigurno da će to biti vrlo brzo“, tvrdi Šćepanović.

On je, čak, najavio brojne manifestacije kojima će se, kako je kazao, „predstojeća kolašinska turistička zima učiniti primamljivijom za što veći broj turista“.

Iz sindikata tog preduzeća mjesecima nijesu bili spremni za razgovor s novinarima, a njihove jedine izjave odnosile su se na, kako su rekli, „očekivanja da će u dogovoru s menadžmentom naći najbolja rješenja za izlazak iz nezavidne situacije za zaposlene“.

Skijalište Jezerine je privatizovano 2007. godine. Većinski vlasnik sa 76,8 procenata u vlasničkoj strukturi je firma “Caldero trading”, dok je 22 procenta vlasništvo firme “Beppler&Jacobson”. U finansijskom izvještaju za prva tri mjeseca ove godine piše da je kolašinski Ski-centar kratkoročno i dugoročno zadužen blizu 3,5 miliona eura.

Jedan od dva najbolja hotela u gradu još zatvoren: "Lipka"

Prema nekim informacijama, iza firme “Caldero trading”, koja je, kao i “Beppler&Jakobson”, registrovana na Kipru, stoji Stanko-Cane Subotić.

Takva situacija, koja traje mjesecima bez bitnijih pomaka, međutim, nije spriječila lokalnu upravu da napravi ambiciozne planove kada je riječ o turističkim dometima Kolašina.

Naime, nedavno su, gotovo jednoglasno, odbornici i vlasti i opozicije usvojili razvojni dokument kojim je planirano da Kolašin do 2016. godine postane „turistički centar zapadnog Balkana“. Za to je, kako su precizirali autori tog plana, potrebno ne samo otvaranje postojećih, već i izgradnja novih turističkih kapaciteta.

„Lipka” i „Vodenica” i dalje pod katancem

Pozamašni dugovi ometaju zainteresovane za taj hotel, a radnici, sud i Inspekcija rada mjesecima ne mogu da stupe u kontakt sa predstavnicima poslodavaca

Predstojeću turističku sezonu Kolašin dočekuje i sa zatvorenim hotelom „Lipka“, jednim od dva najbolja u tom gradu. Inspekcija rada je u maju zatvorila i taj objekat, a razlog su, opet, neizmirene obaveze prema zaposlenima.

U međuvremenu, vlasništvo nad objektom preuzela je Prva banka, jer kredit koji je dala vlasnicima, firmi “Bepler investments Montenegro”, nije uredno vraćan. Objekat je služio kao zalog za pozajmicu.

Pozamašni dugovi ometaju zainteresovane za taj hotel, a radnici, sud i Inspekcija rada mjesecima ne mogu da stupe u kontakt sa predstavnicima poslodavaca. Kako je prije nekoliko dana saopšteno iz Prve banke, teško je naći zakupca ili kupca za objekat, zbog nagomilanih dugova.

Iz te banke, kako je saopštila direktorka koorporativnih komunikacija Jelena Pavićević, čine sve da se vrata hotela što prije otvore za turiste. Ni nacionalni restoran “Vodenica”, jedan od najprepoznatljivijih ugostiteljskih objekata u Kolašinu, još nije otvoren.

I taj objekat proljetos je „zaključala“ Inspekcija rada, a potom je lokalni parlament likvidirao opštinsko preduzeće u okviru kojeg je poslovao restoran.

Nakon toga objekat je izdat u zakup privatniku, a renoviranje još traje. Zakupac poznatog restorana Rade Vlahović ranije je obećao brzo otvaranje i obogaćenu kvalitetniju ponudu.

Galerija

Bonus video: