Prvi diplomirani profesori crnogorskog jezika

Marijana Pajević, Zorica Nedić, Snežana Bošković, Dragana Bajčeta, Katarina Bigović, Novica Vujović, mogu sa ponosom reći da su ispisali jednu stranicu istorije crnogorskog jezika
322 pregleda 75 komentar(a)
Ažurirano: 17.10.2012. 18:30h

Crna Gora dobila je prve diplomirane profesore crnogorskog jezika i južnoslovenske književnosti koji su to zvanje stekli na istomenoj katedri formiranoj 2008. kada se upisala i prva generacija od 13 studenata.

Sada njih šestoro, Marijana Pajević, Zorica Nedić, Snežana Bošković, Dragana Bajčeta, Katarina Bigović, Novica Vujović, a uskoro i ostali, mogu sa ponosom reći da su ispisali jednu stranicu istorije crnogorskog jezika.

Katarina Bigović, koja završava i studije Filosofije, kaže da nije bilo lako pratiti oba studijska programa, pogotovo studije crnogorskog jezika koje su, ističe, bile prilično zahtjevene.

"Bavili smo se jezikom i strukturom od svih nivoa, od fonoloških, fonetskih, morfoloških, sintaskičkih, leksikoloških, barem meni to je teško bilo", naglašava Bigović koja je studije završiila i kao najbolji studnet na Filozofskom Fakultetu.

Kao jedinima iz klase 2008. sada im se, svjesni su toga svi, pruža mogućnost da lako dođu do posla.

"Moram reći da sam jezik upisala prije svega iz ljubavi ali iskreno se nadam i poslu. Zapravo svi mi. Imamo i obećanaja da ćemo svi mi koji smo diplomirali moći da završimo pripravnički. Ne znamo da li će ostati na nivou obećanja ili će se realizovati, ali nadamo se", zaključila je Bigović.

TV Vijesti, Dijana Blagojević

Nakon prvih trinaestoro upisanih, narednih godina interesovanje za crnogorski jezik je samo raslo istakli su i sa katedre za Crnogorski jezik, ponosni na svoje prve diplomce i misiju koju sprovode.

"Postojanje i funkcionisanje ovog studijskog programa je od velikog obrazovnog, državnog, nacionalnog i kulturnog interesa, pa se može reći da je njegovo djelovanje i dalje razvijanje od strateškog značaja za Crnu Goru. Trajna misija studijskog programa za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti je stvaranje i promivisanje crnogorskog jezika i književnosti kao neprikosnovenih vrijednosti uz podsticanje naučnog i kulturnog pluraluzma, a cilj nam je da na najbolji način prezentujemo našu duhovnu baštinu utemeljenu isključivo na najvećim dostignućima nauke" , kazala je Vesan Vukićević, profesorica na katedri.

Skromne poklone diplomcima je uručio i prodekan za razvoj na odsjeku za crnogorski jezik, Mihajlo Mijanović.

Galerija

Bonus video: