Rusi predali zahtjev za gradnju solitera u centru Budve

Prema sadašnjoj računici, ruski investitori će na ime komunalija morati Opštini da uplate oko milion i po eura
59 pregleda 22 komentar(a)
Ažurirano: 17.10.2012. 07:29h

Ruska kompanija „Montera“ predala je zahtjev opštinskom Sekretarijatu za prostorno planiranje i održivi razvoj za izdavanje građevinske dozvole za gradnju poslovno-stambenog kompleksa „Budva centar“ na mjestu sadašnjeg Roda marketa, na pedesetak metara od Starog grada i hotelskog kompleksa “Avala - Mogren”.

Izgradnja prve višespratnice u užem gradskom jezgru, 11- spratnog solitera, trebalo bi da započne čim bude zaključen ugovor o načinu izmirivanja komunalija.

Jedan od čelnih ljudi „Montere“, kompanije koja je raširila biznis po cijeloj Budvi i Crnoj Gori, Igor Peljuhno, potvrdio je za „Vijesti” da su predali zahtjev opštinskoj službi da obračuna naknadu za opremanje gradsko-građevinskog zemljišta.

Ruski biznismeni namjeravaju izgradnju solitera ukupne bruto građevinske površine 6.100 kvadrata

„Odmah kada bude obračunat iznos, mi smo spremni da ga izmirimo“, naveo je Peljuhno.

Po novom zakonu, investitori su dužni da prije izdavanja građevinske dozvole izmire komunalije, odnosno sa Opštinom zaključe ugovor o načinu plaćanja naknade.

Milion i po eura Opštini

Resorni sekretarijat prije dvije sedmice izdao je urbanističko-tehničke uslove i ovjerio projekat višespratnog poslovno–stambenog kompleksa, što je prvi uslov za dobijanje građevinske dozvole.

Prema projektu, predviđeno je da na prvom spratu budu trgovinski objekti i banke, na drugom spratu tržni centar sa buticima

Prema sadašnjoj računici, ruski investitori će na ime komunalija morati Opštini da uplate oko milion i po eura, što je jedna od značajnijih finansijskih injekcija, koja će dobrodoći lokalnoj upravi za postizborno vrijeme i u toku konstituisanja nove-stare vlasti.

Ruski investitor je u aprilu na prvom internacionalnom arhitektonsko-urbanističkom konkursu za izgradnju luksuznog stambeno-poslovnog kompleksa „Budva centar“ izabrao najbolje radove među 18 pristiglih iz Crne Gore, Meksika, Njemačke, Japana, SAD, Ukrajine, Srbije, UAE, Indije, Velike Britanije i Holandije, na osnovu kojih je i urađen idejni koncept budućeg solitera.

Soliter završen za 18 mjeseci

Prema projektu, predviđeno je da na prvom spratu budu trgovinski objekti i banke, na drugom spratu tržni centar sa buticima, treći sprat je rezervisan za bjuti, spa i fitnes centar, dok će od četvrtog do 11 sprata biti apartmani za prodaju veličine od 53 do 120 kvadrata.

Riječ je i o prvoj takozvanoj „zelenoj zgradi“ u Budvi, jer će se poštovati principi energetske efikasnosti

Parking prostor biće izgrađen u suterenskim etažama.

Prema projektu, predviđeno je da posao bude kompletno završen za 18 mjeseci.

Riječ je i o prvoj takozvanoj „zelenoj zgradi“ u Budvi, jer će se poštovati principi energetske efikasnosti i koristiti isključivo takvi materijali.

Preuzeli Pantovu hipoteku

Kako bi otkupili atraktivnu lokaciju u centru Budve, ruska kompanija je prethodno preuzela hipoteku u visini od tri miliona eura, koja je bila upisana na zemljište u vlasništvu “Pantomarketa”.

Nakon otkupa lokacije gdje se nalazio „Vračar“, ruski biznismeni su preko svoje firme “MCG Montenegro” registrovane u metropoli turizma, dokupili za pola miliona eura 540 kvadratnih metara opštinske zemlje, koja se nalazi u komšiluku, i time na toj lokaciji zaokružili zemljišni kompleks dovoljan za gradnju jedanaestospratnog solitera.

Soliter umjesto Roda marketa (Foto: Vuk Lajović)

Indijcima svjetska nagrada za projekat

Jedan od projekata koji je učestvovao na međunarodnom konkursu, koji je “Montera” raspisala prije pola godine, u vezi sa budućim izgledom solitera „Budva centar“, dobio je prestižnu svjetsku arhitektonsku nagradu.

Na međunarodnom festivalu “The World Architecture Festival 2012”, od 8.000 učesnika nagradu u nominaciji “projekat budućnosti” za najbolju stambenu zgradu osvojio je projekat “Terasa 153”, indijskog arhitektonskog biroa “Sanjay Puri Architects”, kojom je ta kompanija aplicirala u Budvi.

U toku rada, arhitektonski biro “Sanjay Puri Architects” inspirisan je bio organskim modelima krovova uklopljenim u arhitekturu Starog grada Budve, što je poslužilo za oblikovanje neobičnih fasada “Terase 153”.

Bonus video: