Protest mještana Sutorine: Samo nam još zaraza fali

Taj dio opštine nema kanalizacionu mrežu, što usložnjava problem građana
1 komentar(a)
Ažurirano: 16.10.2012. 16:10h

Grupa mještana Sutorine, koju su u nedjelju pogodile katastrofalne poplave, Slavica Batinić, Stane Tomušić, Ružica Vena, Branka Vidović i Miodrag Perunović iz Ulice Luke Vukalovića, juče su negodovali jer, kako tvrde, nadležni u Opštini nijesu reagovali pravovremeno.

Miodrag Perunović kome je voda uništila sav namještaj i bijelu tehniku bio je prisiljen da kćerke od 11 i 13 godina pošalje kod rodbine u Nikšić.

U iznajmljenom stanu sa čijih se zidova još cijedi voda, a podovi su, uprkos čišćenju, prljavi od mulja, Perunovići ne mogu da žive.

Branka Vidović, koja je iz poplavljene kuće bila prisiljena da izbaci cjelokupno pokućstvo koje je voda uništila, zamjera nadležnima u Opštini što dva dana niko nije došao da obiđe dio naselja u kome živi tridesetak porodica i sagleda situaciju u kojoj su se našli.

Mještani strahuju od zaraze jer su se zbog poplava izlile mnoge septičke jame. Taj dio opštine nema kanalizacionu mrežu, što usložnjava njihov problem.

Nezadovoljni građani juče u dopisništvu "Vijesti"

Slavica Batinić je uvjerena da je intenzitet poplava pojačan jer se u korito rijeke Sutorine godinama baca različit otpad, a vinovnici se ne kažnjavaju jer je, kako je rekla, “riječ o lokalnim moćnicima“.

„Prije dvije godine smo pisali peticiju sa 44 potpisa u kojoj smo tražili da se očisti ušće rijeke Sutorine. Poslali smo je na nekoliko adresa, između ostalih i Opštini Herceg Novi i Upravi za vode Crne Gore. Međutim, nijesmo čak ni odgovor dobili, iako su mještani bili voljni da učestvuju u sufinansiranju čišćenja ušća rijeke“, kazala je Ružica Vene.

Ona istriče da rijeka, istina ne u obimu kao protekle nedjelje, svake godine plavi prizemlja kuća koje su izgrađene u njenoj blizini.

Na problem odlaganja otpada u rijeku, ali i u njenom slivu, kao i na posljedice takvog neodgovornog ponašanja, godinama je ukazivao dr Ljubo Radojičić.

On je podsjetio da su, prilikom gradnje graničnog prelaza na Debelom brijegu, ogromne količine zemlje deponovane u slivu rijeke Sutorine.

Mandić: Stihija krenula od izvora

Gradonačelnik Dejan Mandić za “Vijesti” je juče kazao da su formirane opštinske komisije koje će narednih dana obilaziti domaćinstva i firme čija je imovina stradala u poplavama.

Mandić sumnja da je otpad iz rijeke mogao uzrokovati poplave tolikih razmjera

Na zahtjev lokalne uprave, Osnovni sud u Herceg Novom je odredio sudskog vještaka koji bi trebalo da utvrdi uzrok i posljedice poplave koja je u nedjelju zahvatila područje Sutorine. O svemu su obavijestili i Upravu za vode, kao i Sektor za vanredne situacije.

Mandić ističe da se u nedjelju neobjašjnivo veliki vodeni talas pojavio na izvoru rijeke Sutorine čija je snaga rušila sve pred sobom. On sumnja da je otpad iz rijeke mogao uzrokovati poplave tolikih razmjera.

Investitori bacaju otpad gdje stignu da bi uštedjeli

Slučaj klizišta u zaseoku Mištica u selu Podi u zaleđu Herceg Novog još nije završen.

Prilikom gradnje puta Meljine-Petijevići prema Trebinju, iznad sela je deponovano 90.000 kubika iskopane zemlje. Prema nalazima vještaka, deponija je poremetila vodene tokove koji su pokrenuli klizište u kome su stradale 24 kuće, koje ni poslije pet godina nijesu sanirane.

I mještani Baošića se žale na nesavjesne investitore i građevinske prevoznike koji, kako tvrde, konstantno odlažu građevinski otpad u tom mjestu kod crkve Svetog Nikole. Mnogi nekažnjeno odlažu otpad gdje stignu da bi uštedjeli plaćanje za deponovanje građevinskog otpada do legalnih deponija. Kako na području Baošića ima podzemnih voda, očekuje se da sav taj otpad vremenom završi na obali i u moru.

Galerija

Bonus video: