Vlada Japana Žabljaku donirala vozilo za čišćenje snijega i odvoz smeća

Prije nekoliko dana vlada Japana donirala im je kombinovano vozilo za čišćenje snijega i odvoz smeća
169 pregleda 1 komentar(a)
Kamion, Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Kamion, Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 15.10.2012. 13:23h

Vrijedne donacije, baš u deficitarnim osnovnim sredstvima, pristigle su žabljačkom Komunalnom preduzeću.

Prije nekoliko dana vlada Japana donirala im je kombinovano vozilo za čišćenje snijega i odvoz smeća, shodno proljetos potpisanom ugovoru u ministarstvu održivog razvoja i turizma.

"Radi se o Mecedesovom kamionu na kome je urađena nadgradnja u vidu platforme kontejnere i hidrouličnim podzačima. Dodatak je konstrukcija za montažu klinastog noža, koji je takođe prispio, što će omogućiti korišćenje vozila za uklanjanje snijega kako bi se lakše pristupilo prostoru na kome se nalazi kontejner sa smećem".

"Donacija je vrijedna 75.000 eura i u kontekstu toga, naše preduzeće i opštinu ovih dana će posjetiti predstavnici ambasade Japana u našoj zemlji", kaže Radenko Radulović, direktor JP za stambeno komunalnu djelatnost sa Žabljaka.

On je zaključio da uskoro očekuje donaciju USAID u vidu roto freze za čišćenje snijega, vrijedne 32.000 eura

Iz IPA programa za 2009. godinu crnogorskim opštinama ljetos je podijeljen kontigent kamiona za odvoz smeća.

Jedan, marke "Volvo" vrijedan 104.000 eura, zatvorene karoserije sa presom, stigao je na Žabljak. Juče je za njega prispjelo 30 kanti za smeće ali i isto toliko kontejnera koji će se prazniti korišćenjem vozila iz japanske donacije.

"Sa ova dva vozila za duži period riješen je problem održavanja čistoće u gradu. Kamioni su stigli baš u vrijeme kada se značajno povećao broj zahtjeva za postavljanje kontejnera za smeće". "

"Sad su se stvorili uslovi da "pokrijemo" i neka sela i pojedine tačke pored, sve frekventnijih saobraćajnica".

"Sad su se stvorili uslovi da "pokrijemo" i neka sela i pojedine tačke pored, sve frekventnijih saobraćajnica"

"Ovo će smanjiti mogućnost formiranja divljih deponija, što je do sada bilo pojava. Još samo, i ponovo upućujem apel građanina i drugim korisnicima, da se pažljivije osnose na planu čuvanja kontejnera i da u njih ne odlažu užaren pepeo zbog koga se sadržaj zapali i nimalo jeftini kontejneri oštete ili unište", kaže Radulović.

On je zaključio da uskoro očekuje donaciju USAID u vidu roto freze za čišćenje snijega, vrijedne 32.000 eura.

Ona po svojim karakteristikama odgovara vozilu UNIMOG koje preduzeće već posjeduje i biće dragocjena prilikom čišćenja snijega sa ulica i lokalnih puteva koje održava Komunalno preduzeće.

Bonus video: