Na ulicama Bijelog Polja sve više lutalica, azil tek na proljeće

Za izgradnju azila je kupljeno 4,5 hektra zemljišta za 42.000 eura. Zemljište se nalazi između Ribarevina i Ramčine. Raspisan je i tender za izradu projektne dokumentacije
71 pregleda 4 komentar(a)
psu lutalice, Bijelo Polje, Foto: Beća Čoković
psu lutalice, Bijelo Polje, Foto: Beća Čoković
Ažurirano: 15.10.2012. 09:53h

Na bjelopoljskim ulicama sve je više pasa lutalica, a od bezbrojnih upozorenja i apela nadležnima od građana, medija, nevladinog sektora i veterinarske službe o neophodnosti izgradnje azila za sada nema ništa.

Prije nekoliko večeri psi lutalice su, u dva navrata, u naselju Medanovići, nedaleko od gradske bolnice, provalili u tor sa kozama vlasnika Branka Hajdukovića i zaklali šest, a četiri ranili. Vlasnik je uputio protest nadležnima “koji ne preduzimaju nikakve aktivnosti da se zaštite građani i njihova dobra”.

“Osim stoke, napadaju ljude i djecu i sve se to nekako ravnodušno posmatra, kao da nikog ne interesuje. Već nekoliko godina se zagovara izgradnja azila za pse i određuju termini i datumi, a onda se odjednom rok prolongira. Dokle će to tako”, zapitao je Hajduković.

Vlasnik veterinarske ambulante „Grandov", dr Nikola Grandov upozorio je da su psi lutalice nepredvidljivi i da permanentno postoji opasnost da se među njima pojavi zaraza i prenese na ljude.

“Kod njih ne postoji adekvatna situacija praćenja bolesti i obavljanje pregleda, što je ozbiljan signal za rješavanje ovog problema u smislu organizovanja karantina za napuštene životinje. U tom slučaju mogle bi da budu stavljene pod kontrolu i adekvatno vaksinisane, čime bi se smanjila i šteta koju psi nanose farmerima, a prioritet je da se osigura i bezbjednost građana, posebno djece”, kazao je Grandov.

Iako je ranije "Vijestima" najavio da bi u septembru mogao biti riješen problem pasa lutalica, potpredsjednik Opštine Radovan Obradović je kazao da je “ozbiljna situacija i da u lokalnoj upravi postoji dobra volja da se taj problem riješi”.

“Kupljena je lokacija između Ribarevina i Ramčine, raspisan tender za izradu projektne dokumentacije koja je povjerena firmi ’Civil inžinjering’ iz Podgorice. S obzirom na to da na našem području zima stiže ranije, očekujemo da sva papirologija bude spremna i da se sa radovima na izgradnji azila za pse otpočne čim vremenske prilike dozvole, početkom proljeća. Molimo građane da imaju još malo strpljenja i razumijevanja i problem će uskoro biti riješen”, kazao je Obradović.

Direktorica opštinske Direkcije za izgradnju i investicije Božica Zeković rekla je da su kupljena 4,5 hektra zemljišta za 42.000 eura od Slavka Fuštića i da lokacija nema opterećenja.

Bonus video: