Sutorina nosila sve pred sobom: Poplavljeni domovi, odnijeta vozila

Nestalo je ili potopljeno dvadesetak barki. Poplavljeno je sportsko igralište u Igalu, stovarište namještaja “Simpo” je pod vodom...
172 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 14.10.2012. 14:42h

Nevrijeme koje je sinoć pogodilo hercegnovsku opštinu, poplavilo je domove, uništilo puteve i nanijelo veliku štetu u Sutorini, gdje se izlila istoimena rijeka.

Od jedan do četiri sata ujutro palo je 100 litara kiše po metru kvadratnom, a tokom noći 166 litara.

Predsjednik Opštine Herceg Novi Dejan Mandić, koji je obišao poplavljeno područje, kazao je da je riječ o elementarnoj nepogodi i šteti od nekoliko stotina hiljada eura.

Četiri auta odnijela bujica

Prema prvim procjenama, samo je automehaničarskoj radionci Slobodana Đuratovića nanesena šteta veća od sto hiljada eura. Uništeno je petnaestak auta, a četiri je odnijela vodena bujica. On je kazao da je ujutro, oko dva sata, čuo kako voda prodire u dvorište, a kada je izašao iz kuće “svuda dokle je dopiralo oko bila je voda”.

“Pokušao sam da uđem u auto i da ga spasim, ali me je matica nosila, pa sam jedva uspio da iz njega izađem”, ispričao je Đuratović, koji nije krio suze zbog nesreće koja ga je zadesila, ali se tješi da mu je bar kuća sačuvana.

Voda u više od 20 kuća

Drugi stanovnici Sutorine nijesu bili te sreće, jer je voda prodrla u više od 20 kuća na ušću Sutorine i mnogima potpuno uništila sve što se nalazilo u njima.

Kćerke Stane i Iva Tomušića, čija se kuća nalazi u blizini ušća rijeke Sutorine, probudila je voda koja je poplavila prizmelje u visini od jednog metra. Zvale su telefonom roditelje koji nijesu bili tu, a oni vatrogasce, koji su ih iznijeli iz kuće preko vatrogasnih stepenica.

Stana će sa kćerkama prenoćiti u zgradi policije. Tomušićima su uništeni svi aparati za domaćinstvo, namještaj, posteljina. Oni od tri sata ujutro izbacuju vodu iz kuće i čiste mulj koji je nanesen. Šteta je ogromna i sa strepnjom očekuju noć, jer u kući ne mogu prenoćiti.

Željku i Slavici Batinić, kojima je vodena stihija napravila ogromnu štetu, između ostalog uništeni su i tek napravljeno vino i rakija, sjećaju se da se Sutorina posljednji put izlila prije 35 godina.

Odnijet i dio puta

Većina mještana je saglasna da su velike razmjere poplave u znatnoj mjeri posljedica ljudskog nemara i neodgovornosti, koji u rijeku bacaju raznoliki otpad, a ona se ne čisti redovno.

Nestalo je ili potopljeno dvadesetak barki. Poplavljeno je sportsko igralište u Igalu, stovarište namještaja “Simpo” je pod vodom, a u klaonici mesare “Babić” udavilo se 15 jagnjadi.

Vodena bujica odnijela je nekoliko stotina metara starog puta Jadranske magistrale, od graničnog prelaza Debeli brijeg do Igala puno je odrona i nanosa zemlje.

Boris Seferović, direktor JP “Stambeno-komunalno”, čije su ekipe na terenu, kazao je da “građani zovu od ranih jutarnjih sati i prijavljuju štetu”. Najteža situacija na putevima je na Mojdeškom putu, prema Debelom brijegu i Prijevoru. Put prema Prijevoru je gotovo uništen, pa je zato zatvoren za saobraćaj. Zatvoren je i put prema selu Mojdež, jer se odronila stijena.

Branko Mitrović, šef službe zaštite, za “Vijesti” je kazao da je šteta ogromna, ali da će njene prave razmjere moći da utvrde narednih dana. On je istakao da Opština sama neće moći da sanira posljedice nepogode i da zato očekuju pomoć države.

Bezuspješna upozorenja

Oko 70 kvadratnih kilometara hercegnovske opštine prekriveno je slivnim područjima bujičnih potoka. Najveće je slivno područje rijeke Sutorine koje čini 21 pritoka sa lijeve i jedna sa desne strane.

Građevinski inženjer hidrogradnje Olivera Doklestić godinama upozorava da “na stihijnost u urbanizmu i građevinarstvu priroda odgovara svojom stihijnošću”. Ona tvrdi da se „posljednjih godina kvaziurbanizacijom sve više grade stambeni objekti na prirodnim tokovima, smanjuju im se profili – otvori i time im se smanjuje propusna moć.

Uz to, kazala je Doklestić, gotovo svi kanali se loše održavaju i predstavljaju deponije građevinskog materijala, kamena i čvrstog otpada, a često i otpadnih voda. Regulisanje prirodnog korita svodi se, eventualno, ili na postavljanje zatvorene cijevi, ili na betoniranje korita kojim se, najčešće, dobija „brzotok” u vrijeme velikih kiša.

Voda do grla

Boško Janković, čija je kuća takođe poplavljena, probudio se, priča, preksinić oko dva sata poslije ponoći a kada je izašao ispred kuće, voda je bila stigla do praga ulaznih vrata.

Za samo deset minita, kako je ispričao, nivo se povećao do grla. Ostao je pribran i pomogao prvim komšijama.

“Djecu i unuku prvih komšija sam iznio kroz prozor”, ispričao je Janković, uz opasku da “ovako nešto ne pamti ne samo on nego ni njegova osamdesettrogodišnja komšinica.

Galerija

Bonus video: