Vujović: Đukanović odobrio prodaju stana da bi MNSS isplatio zarade

“Vijesti” su utvrdile da bi razlog tome mogao biti vrlo sporan jer obje strane imaju različita objašnjenja
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.10.2012. 12:42h

Vlada Crne Gore, na čijem čelu je tada bio premijer Milo Đukanović, saglasila se da poslovni prostor Željezare u centru Beograda pripadne Radomiru Vukčeviću, bivšem izvršnom direktoru te nikšićke kompanije i životnom saputniku Ane Kolarević.

Odluku o tome donijeli su direktori Željezare kojom je tada gazdovao jedan od “Vladinih strateških partnera” MNSS, a potpisao je ministar ekonomije Branko Vujović.

“Vijesti” su utvrdile da bi razlog tome mogao biti vrlo sporan jer obje strane imaju različita objašnjenja.

Vukčević je naime 2010, godinu dana nakon što je napustio kompaniju u čijem je bio bordu kao predstavnik MNSS-a, na svoje ime uknjižio 200 kvadrata stambenog prostora u Ulici kralja Milutina, ispod Slavije.

To je bilo predstavništvo Željezare u Beogradu na mjestu gdje je cijena poslovnog kvadrata, u vrijeme transakcije, dostizala skoro do 3.000 eura.

Kako je juče “Vijestima” rekao bivši ministar ekonomije Branko Vujović, Vlada je dobila zahtjev za saglasnost za prodaju nekretnine u Beogradu koji je potpisao Mark Jakobson, predsjednik Odbora direktora.

"Dali smo saglasnost za prodaju jer se radilo o imovini čija je vrijednost ispod pet odsto Željezarine. U dokumentu, koji sigurno postoji, piše da je to zbog potrebe obezbjeđivanja novca za izmirenje obaveza za zarade", kaže Vujović koji ne spori da je on lično kao ministar potpisao papir.

On je time potvrdio da je po kupoprodajnom ugovoru sa MNSS-om Vlada morala davati saglasnost za otuđivanje imovine nikšićke kompanije ali tvrdi:

“Mi nijesmo znali kome se prodaje predstavništvo u Beogradu jer ime nije pisalo u dokumentu koji nam je stigao za davanje saglasnosti”.

Međutim, u pisanoj zabilješci sa sjednice Skupštine akcionara firme od 22. 06. 2010. Mark Jakobson navodi da je nekretnina u Beogradu prodata jer “nije donosila prihode”!

I laicima je očigledno da odluka odbora direktora nije nimalo domaćinska, a najmanje strateška.

Preduzeće porijeklom sa of-šor destinacije umjesto da u Željezaru ulaže 100 miliona kako se obavezalo ugovorom, rasprodaje nekretnine da bi isplatilo zarade. Predsjednik Sindikata Janko Vučinić zamjera Vladi što je potpisala taj dokument umjesto da kontroliše MNSS, insistirajući da Željezara tih 350.000 eura od Vukčevića sigurno nije vidjela.

Bivši direktor Željezare Radomir Vukčević izjavio je prije dva dana za “Vijesti” da je do stana u Beogradu u martu 2010, kada je” zaključio ugovor o kupoprodaji i isplatio kupoprodajnu cijenu na račun prodavca”.

Za džip nijesu znali

Branko Vujović kaže da Vlada nije bila upoznata sa prodajom Željezarinog “džipa”, i da za to nije dala saglasnost.

Radomir Vukčević je ranije potvrdio da je nakon napuštanja Željezare odvezao i službeni auto, koji je kako tvrdi, platio.

Galerija

Bonus video: