Strateški partner

Đukanovići povezani sa kontroverznim palestinskim biznismenom

Odbjeglog Palestinca i bivšeg saradnika Jasera Arafata, Muhameda Rašida, tamošnje vlasti nedavno su osudile na 15 godina robije zbog milionskih pronevjera
71 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.10.2012. 18:05h

Lider DPS-a i bivši premijer Milo Đukanović je višestruko poslovno povezan sa još jednim biznismenom problematičnog ugleda - odbjeglim Palestincem i bivšim saradnikom Jasera Arafata, Muhamedom Rašidom, kojeg su tamošnje vlasti nedavno osudile na 15 godina robije zbog milionskih pronevjera.

Na to upućuju podaci do kojih je došao “Monitor”, koji, pozivajući se na Registar privrednih društava, tvrdi da je Rašid u Crnoj Gori 2007. sa Dragicom Mrvaljević osnovao kompaniju “Peeonir Investment”, koja je preimenovana u “Monte Mena Investment”.

Dragica Mrvaljević je i direktorica kompanije “Primary invest”, čiji je osnivač Đukanović. U vrijeme kad je postala direktorica ona je već bila u poslovnim vezama sa Rašidom.

Đukanović je “Primary invest” osnovao 14. novembra 2007. a Rašid svoju kompaniju dva mjeseca ranije.

Prema podacima Registra privrednih društava Poreske uprave, “Primary invest” je obrisan, a Rašidova i Đukanovićeva ortakinja Mrvaljević je sada direktorica “Global Investmenta”, firme koju je osnovala sa Radislavom Jovovićem, sadašnjim direktorom “Capital Investa”, poznate kompanije čiji je vlasnik, takođe, Đukanović.

Samih Saviris je poznati egipatski biznismen koga su dovodili u vezu sa svrgnutim egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom

Adresa firme “Monte Mena” DOO je na istoj kao i dva stana brata bivšeg premijera, Aca Đukanovića ali i poslovne prostorije Prve banke - u njegovom vlasništvu.

Takođe, “Monte Menu” DOO, osnovala je “Montenegro real state investment” koja je, kako je objavljeno, takođe vlasništvo Muhameda Rašida. Direktor “Monta Mene” DOO, prema zvaničnom registru, je Jusef Omar El Saraj - Rašidov partner u kompaniji “Monten Mena”, registrovanoj u Panami.

Aco Đukanović

El Saraj je u Crnoj Gori osnivač i firme “Monte Mena Arhitektonski studio”, takođe na jednoj od adresa Aca Đukanovića i Prve banke.

I to nije sve. Registar kompanija u Panami, kako su “Vijesti” ranije pisale pozivajući se na podatke MANS-a, vlasnici Rašidove “Montemena Investment” iz Paname su i egipatski biznismen Samih Saviris, Veselin Vukotić i Vojin Vlahović.

Prema podacima crnogorskog registra, “Monte Mena” DOO ranije se zvala “Spartak”, koja je 2007. preuzeta od “Caldero trading limited”, Zorana Bećirovića

Saviris je tokom Đukanovićevog mandata, podsjeća “Monitor”, privatizovao ogromni kompleks uz more na poluostrvu Luštica, na kome je planirana jedna od najvećih investicija u Crnoj Gori od preko jedne milijarde dolara.

Samih Saviris je poznati egipatski biznismen koga su dovodili u vezu sa svrgnutim egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom. Svjetska štampa je, podsjeća nedjeljnik, više puta govorila o Rašidovim vezama sa Egiptom.

Ali ni tu nije kraj poslovnim vezama Đukanovića i problematičnih biznismena.

Prema podacima crnogorskog registra, “Monte Mena” DOO ranije se zvala “Spartak”, koja je 2007. preuzeta od “Caldero trading limited”, Zorana Bećirovića. U februaru naredne godine od Bećirovića je preuzima kompanija “Montenegro Real Estate Investment”, a “Spartak” je preimenovan u “Monte Menu” narednog mjeseca, navodi list.

Prema podacima Uprave za nekretnine, “Monte Mena” u Crnoj Gori posjeduje 66.242 kvadrata na jednoj od najljepših lokacija, rtu Skočiđevojka koji se nalazi između Budve i Petrovca.

Ta zemlja je sada pod zabranom otuđivanja a od izgradnje luksuznog kompleksa, još ni traga. Zanimljivo je da je zabrana stavljena na zahtjev Bećirovićeve “Caldero Trading Limited”. Takođe, ona je i pod hipotekom Hipo banke.

Zoran Bećirović

Bećirović je poznat crnogorskog javnosti kao prijatelj Mila Đukanovića, ali i vlasnik firme “Beppler i Jacobson” koja je nakon jednog sudskog spora došla do vlasništva nad čuvenim budvanski hotelom “Avala”.

U korist “Bepplera” presudila je sudija Ana Kolarević, sestra bivšeg premijera Đukanovića, koja je nakon toga prešla u advokate. Kolarevićeva je zastupala i “Beppler” i firmu koja je osnovala Rašidovu “Monte Menu” DOO - “Montenegro Reale State Investments”.

Tragovi vode i do Marovića

Zoran Bećirović je na preprodaji zemljišta na Skočiđevojci zaradio preko 25 miliona eura. Naime, njegova firma “Caldero Trading Limited” je tu zemlju kupila za 14,2 miliona eura od ruskih državljana Aleksandra Beljakova i Nikolaja Zemljanskog, koji su je prethodno platili 2,35 miliona eura.

Svetozar Marović

Ovu zemlju potražuje i 30-ak starih vlasnika, koji po zakonu imaju pravo na njen povraćaj. Zanimljivo je da je zemlja, koju su oduzeli komunisti a koja je zatim bila u vlasništvu vojske, prodata 2005. odlukom Savjeta ministra SCG, kojim je predsjedavao Svetozar Marović - aktuelni potpredsjednik DPS-a. Marovićev sin Miloš, povezan je poslovno sa Zoranom Bećirovićem i kompanijom “Caldero Trading Limited”.

On je bio u poslovima i sa bratom Zorana Bećirovića, Draganom, čije ubistvo u Budvi prije nešto više od godinu dana još nije razriješeno, podsjeća “Monitor”.

Galerija