Napustio Željezaru pa kupio njen stanu u centru Beograda

Životni saputnik Ane Kolarević i bivši direktor nikšićke kompanije za 350.000 eura došao u posjed nekretnine od 200 kvadrata
991 pregleda 20 komentar(a)
Ažurirano: 13.10.2012. 18:14h

Kada je napustio nikšićku Željezaru njen bivši direktor i predstavnik Vladinog partnera MNSS Radomir Vukčević sa sobom je ponio i posjedovni list poslovnog prostora u Beogradu.

Nešto više od 200 kvadrata u samom centru glavnog grada Srbije on je uknjižio na sebe, utvrdile su “Vijesti”.

Vukčević je početkom 2007. godine postavljen za člana Odbora direktora Željezare, a od 25. oktobra iste godine do 5. marta 2008. godine bio je izvršni direktor te kompanije. Još neko vrijeme poslije toga ostao je u Odboru direktora. Pozicije je pokrivao kao predstavnik MNSS-a, koji je u to vrijeme gazdovao Željezarom, a partneri u bordu su mu bili Ana Kolarević (MNSS), vlasnik Neksana Miodrag-Daka Davidović, bivši direktor “Pobjede” Andrija Racković, Mark Jakobson (MNSS)...

Profesor metalurgije iz Australije sada je riješio da u Srbiji uđe u posao sa niklom, a partner mu je, kako je objavio beogradski Blic, Ana Kolarević. Poznata advokatica i sestra Mila Đukanovića, čije se ime vezuje za mnoge sporne privatizacije u Crnoj Gori, demantovala je međutim taj podatak, navodeći da je sa Vukčevićem veže jedino to što žive zajedno.

Tajna ko je donio odluku

O tome ko je odlučio da Vukčević dobije vrijednu nekretninu za sada je nepoznanica, jer u javno dostupnim spisima Željezare ne postoji podatak. Nekoliko sagovornika koje su “Vijesti” kontaktirale tvrde da je jedino izvjesno kako je on Željezarin poslovni prostor na Slaviji u Beogradu dobio nakon što mu je prestao mandat.

Dvije prostorije, kvadrature 22,42 i 180,92 nalaze se u zgradi u Ulici kralja Milutina. Prema podacima beogradskog katastra, one su zavedene kao posebni dio zgrade, u okviru koje postoji i jedna stambena zadruga.

Sve ovo je bitno zbog zvaničnog obrazloženja razloga zbog kojih je Željezara odlučila da vrijednu nekretninu prepusti bivšem direktoru za cijenu nižu od tržišne.

U zapisniku sa Skupštine akcionara od 22. juna 2010, u koji su “Vijesti” imale uvid, navodi se da je bivši direktor stan na Savskom vencu platio 350.000 eura.

“U okviru ove tačke (Izvještaj o radu Odbora direktora Željezare) Janko Vučinić je pitao kome i po kojoj cijeni je prodato predstavništvo u Beogradu. Mark Jakobson, predsjednik Odbora direktora objasnio je da je predstavništvo prodato jer nije donosilo prihode, nije bilo mogućnosti da se izda pod zakup i da je prodato bivšem predsjedniku Odbora direktora po cijeni 350.000 eura, što predstavlja realnu i prihvatljivu cijenu”, piše u zapisniku.

Po podacima beogradskih agencija za nekretnine, to je malo vjerovatno jer su poslovni prostori i stanovi u opštini Savski venac, posebno u Ulici kralja Milutina, koja je u blizini Kliničkog centra, među najskupljima u Beogradu. Odmah iza elitnih naselja Dedinje i Senjak.

Prosječna cijena stambenog kvadratnog metra na Savskom vencu danas je oko 2000 eura, navode agencije na svojim internet sajtovima. Cijene poslovnih prostora su nešto više.

Prije nekoliko godina nekretnine na Savskom vencu su bile skuplje, pa su stanovi bili između 2.200 i 2.900 eura, a poslovni prostori još koju stotinu skuplji. Najjednostavnija računica pokazuje da je Vukčević do stana u jednoj od najelitnijih beogradskih ulica došao pod vrlo povoljnim uslovima.

Tužilaštvu sve bilo čisto

Zbog tog poslovnog prostora i, kako su vjerovali, štetnih ugovora, u Sindikatu Željezare su napisali krivičnu prijavu Vukčeviću.

„Nijesmo vjerovali da je Željezara pare uopšte dobila, pa smo zbog toga i još nekoliko štetnih ugovora tužiocu podnijeli krivičnu prijavu. Sumnjali smo i da je otuđio naš džip koji je nabavljen za 40.000 eura, a koji je on toliko volio dok je bio u Željezari. Džip je prosto nestao kada je Vukčević otišao”, kaže za “Vijesti” Janko Vučinić, predsjednik Sindikata Željezare, odnosno Toščelika. On kaže da je, po kupoprodajnom ugovoru sa MNSS, za prodaju svakog dijela fabrike bila nužna saglasnost Vlade Crne Gore.

“Tužilac je našu prijavu odbacio i nikada nijesmo saznali da li je ta odluka bila zakonita ili ne i ko je iz Vlade stavio potpis na tu odluku o prodaji imovine”, kaže Vučinić.

On je rekao da se sjeća da su svi iz menadžmenta Željezare ćutali kada je pitao za prodaju poslovnog prostora u Beogradu i da je Mark Jakobson rekao kako su ga prodali bivšem direktoru. Željezara je pod stečajem od aprila 2011. godine, nakon odlaska MNSS-a kao “strateškog partnera”.

Upitan da li je poslovni prostor u Beogradu tada bio na spisku nekretnina, stečajni upravnik Veselin Perišić je za “Vijesti” odgovorio odrečno.

“Nije postojala nijedna nekretnina van Crne Gore. Mi smo tada sve popisali”, rekao je Perišić.

Stan i džip sam isplatio

Bivši direktor Željezare Radomir Vukčević negirao je za “Vijesti” da je do stana u Beogradu došao na sumnjiv način.

“Željezaru sam napustio u junu 2009. godine, a prostor sam kupio 26. marta 2010, kada sam zaključio ugovor o kupoprodaji i isplatio kupoprodajnu cijenu na račun prodavca, o čemu postoje dokazi kod prodavca”, objasnio je on.

Komentarišući optužbe da je otuđio službeni džip Željezare Vukčević je odgovorio da je to ugovorio sa kompanijom. “Na isti način sam kupio i platio auto. O svim detaljima se informišite kod prodavca”, rekao je on.

Galerija

Bonus video: