Europol otvara biro u Podgorici

“Planirano je obezbjeđenje efikasnog rada jedinice za međunarodnu saradnju sa centralizovanim i objedinjenim upravljanjem svih ključnih funkcija međunarodne policijske saradnje”
3 komentar(a)
Europol, Foto: Thesundayleader.lk
Europol, Foto: Thesundayleader.lk
Ažurirano: 12.10.2012. 07:06h

Crnogorska Vlada i Evropska unija planiraju otvaranje nacionalnog biroa Evropske policijske organizacije – Europol u Podgorici, navodi se u Trećem godišnjem nacionalnom programu (ANP).

“Planirano je obezbjeđenje efikasnog rada jedinice za međunarodnu saradnju sa centralizovanim i objedinjenim upravljanjem svih ključnih funkcija međunarodne policijske saradnje”, piše u tekstu ANP-a.

Vlada je u četvrtak usvojila ANP u okviru Akcionog plana za članstvo (MAP), kojim su definisane su obaveze Crne Gore koje se odnose na nastavak sveobuhvatnih reformi u političkom, odbrambeno-vojnom i bezbjednosnom sektoru, u cilju dostizanja NATO standarda.

Kako je saopšteno nakon sjednice, konstatovano je da zacrtani ciljevi trećeg MAP ciklusa proizilaze iz prioriteta države u njenom daljem razvoju i ispunjavanju strateških opredjeljenja - članstva u NATO i Evropskoj uniji, kao i preporuka iz Izvještaja o napretku za drugi MAP ciklus.

Ocijenjeno je da pozitivne poruke i pohvale za dosadašnji učinak Crne Gore sa samita Sjevernoatlantskog saveza u Čikagu, služe kao dobre smjernice za dalji put ka punoravnom članstvu, što će u narednom periodu biti ključni prioritet njene spoljne politike.

Bonus video: